Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.12.2015.
18:49
sputniknews, Vestionline A

Nije im dosta: Ameri ponovo napadaju Libiju?

SAD planiraju da zajedno sa tri svoja evropska saveznika – Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom – ponovo izvrše vojnu intervenciju u Libiji, ovaj put pod izgovorom zaustavljanja proširenja Islamske države u Severnoj Africi, piše ugledni švajcarski list "L Tan".

Reuters
Libiji preti novo uništavanje

Tri evropske sile zajedno sa svojim vernim saveznikom "preko bare" smatraju da je sada pravo vreme da se džihadisti slome u Libiji, s obzirom da su zahvaljujući ruskim vazdušnim napadima i napredovanjem sirijskih snaga oni značajno oslabljeni u Siriji i Iraku.

Po rečima libijskog ministra unutrašnjih poslova, preko 5,000 džihadista se trenutno nalazi u toj državi, od kojih su većina stranci iz drugih severnoafričkih zemalja.

Italija je naročito zabrinuta zbog ekspanzije Islamske države, jer se džihadisti nalaze na manje od 350 km udaljenosti od njene obale. Francuzi takođe smatraju da je nova intervencija u Libiji dobra ideja, a posao im dodatno olakšava činjenica da prisustvo njihovog nosača aviona Šarl de Gol u Sredozemnom moru omogućava da bombarduju Libiju kao što su to uradili sa Sirijom i Irakom.

Međutim, postoje i opreznija mišljenja da bi odluka francuskog predsednika Olanda da bombarduje Libiju samo prizvalo duhove prošlosti intervencije koje je 2011. godine sproveo njegov prethodnik Sarkozi.

List na kraju zaključuje da su problemi u Libiji nastali kada su pobunjenici koje je podržavao NATO svrgnule Gadafijev režim. Naslednici nisu uspeli da formiraju stabilnu vladu i država je vrlo brzo skliznula u haos. Džihadisti su iskoristili ovu situaciju, ojačali svoj uticaj i preuzeli kontrolu nad naftnim poljima.

S obzirom da su libijski problemi počeli zahvaljujući lošoj politici zapadnih zemalja, možemo samo da se nadamo da će SAD zajedno sa svojim saveznicima naučiti iz sopstvenih grešaka i da će postojeće probleme rešavati na mudriji način.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.12.2015. 21:13
Da li ce ovo krvopolice ikad stat?
Utorak 29.12.2015. 23:21
Ono sto satanisti najvise mrze to je covekova sloboda data od Boga! Sotona radi kontra i kaze da ce biti bog ako oduzme coveku tu slobodu! Zato udaraju na sve sto stignu, imaju svoje ljude u svakoj zemlji i tako izazivaju krvoprolice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online