Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.01.2016.
17:51
Vestionline, sputniknews.com A

"Spremite se : Sledi konačna propast Zapada"

"Knjiga Osvalda Špenglera 'Propast Zapada', išla je 90 godina ispred svog vremena" napisao je u obraćanju čitaocima kolumnista Dejli Telegrafa,Kristofer Buker.

Reuters
Razmaženi Zapad će se iznenaditi slikom sveta u narednim godinama

- Događaji iz prošle godine pokazali su odlučni gubitak moći Zapada koji se suočava sa konačnom propašću - piše Buker u obraćanju čitaocima.

- Ono što smo videli u prethodnoj godini, bio je više nego jasan znak, velikih istorijskih geopolitičkih promena u kojima viševekovna hegemonija Zapada seli u neke druge krajeve sveta.- smatra Buker.

Autor teksta podseća i na nedavne posete lidera Kine i Indije, Si Đinpinga i Narendre Morija, za vreme kojih su se lideri Britanije predvođeni Dejvidom Kameronom, ulagivali na najponižavajući moguć i način.

- Izbeglička kriza u Evropi, terorističke pretnje i sukobi na Bliskom istoku, haos izazvan vojnim intervencijama u Libiji, Iraku i Afganistanu, pokazali su da svetski poredak kakav je do sada bio na snazi više nije adekvatan - piše Buker.

Društvo na zapadu izgubilo dodir sa realnošću

- Sve što vidimo je da se iluzije Zapada sudaraju sa realnošću kao što smo mogli videti i na primeru bezobzirnog pokušaja da se Ukrajina uvučeu EU i NATO što je dovelo do žestoke reakcije Vladimira Putina i intervencije Rusije u cilju zaštite nacionalnih interesa koja je pokazala svu impotentnost Zapada- dodaje Buker.

- Zato ostajemo progonjeni naslovom ne tako sjajne Špenglerove knjige "Propast Zapad". Sve civilizacije na kraju propadnu a Špenglewrov naslov je samo išao 90 godina ispred svog vremena - dodaje Buker.

- Glavni razlog zašto je naše razmaženo duhovno osakaćeno društvo na Zapadu, izgubilo dodir sa realnošću je zbog toga što smo se sakrili i živimo u balonu iluzija. Ali izvan njega bostoji veliki svet mnogo manje sentimentalan i mnogo čvršći nego što smo mi na zapadu navikli. U narednim godinama, naš svet će se promeniti više nego što možemo da zamislimo - zzavršava svoj teks Buker

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.01.2016. 18:21
Mira na zemlji neće biti dok SAD ne prestanu da trguju oružjem i da izazivaju ratove. U drugim zemljama Amerikance smatraju ubicama jer Vašington može bilo kad, pod izgovorom da treba da se uspostavi „odgovarajući“ oblika upravljanja ili zbog navodnih grešaka drugih lidera, da ih zaspe svojim bombama, izjavio je bivši američki ambasador u nizu zemalja Den Simson. Naslov članka, koji je u listu „Pitsburg post gazet“ objavio diplomata Den Simson, glasi: „Mir na Zemlji? Ne, dok SAD ne prestanu da trguju oružjem i da izazivaju ratove“. - Posmatrajući odnos prema SAD na kraju 2015. godine, zaključio sam da smo mi nacija ubica, kod kuće i u inostranstvu – piše američki diplomata. Prema njegovim rečima, unutar zemlje Vašington nekontrolisano prodaje oružje, što dovodi do nasilja, i to i u crkvama i školama. A u inostranstvu Amerikance smatraju ubicama, dodaje autor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online