Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.01.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Kanadi nafta od Islamske države

Ruski mediji objavili su informacije prema kojima Kanada učestvuje u preradi opljačkane sirijske i iračke nafte. Reč je o nafti koju Islamska država švercuje preko turskih luka i tako nabavljenim novcem kupuje oružje i plaća najamnike.

Reuters/B.G.
Rusi u potrazi za bogatstvom ukradenim u Siriji i Iraku

Prema izvorima "Kremlj presa", tokom prošle godine u kanadsku Severoatlantsku naftnu rafineriju ( The North Atlantic Oil Refinery) pristizala je nafta sa sirijskih teritorija pod kontrolom Islamske države. Navodi se da je rafinerija na poluostrvu Njufaundlend kod mesta Kom Baj Čens.

Pretovar nafte kupljene od terorista, kako se sumnja, izveden je u turskim lukama. Istovremeno, po rečima izvora ruskih medija, tamo je sprovođena i smena posada, a za mornare su uzimani državljani Poljske i Ukrajine.

Biznis porodice Erdogan

Turci kupuju naftu od Islamske države za 10 dolara po barelu, a sumnja se da iza švercerskog posla stoji Bilal Erdogan, sin turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
U oktobru 2014. potpredsednik SAD Džo Bajden je na skupu u Harvardu izjavio da "Erdogan snabdeva Islamsku državu stotinama miliona dolara i hiljadama tona oružja..."
Bilal Erdogan je potpisao ugovore sa nekoliko evropskih transportnih kompanija koje prevoze ukradenu naftu u azijske zemlje. Pomorska kompanija Bilala Erdogana poseduje posebne molove u lukama Bejrutu i turskom Čejhanu sa kojih se transportuje prokrijumčarena sirova nafta tankerima registrovanim u Japanu.
 

Isti izvor navodi da je nafta transportovana sa šest tankera kanadske brodske kompanije Canship Ugland Ltd . Identifikovan je jedan od tankera i to je Heather Knutsen, koji plovi pod kanadskom zastavom.

- Organizator posla je vlasnik investicionog fonda Silver Range Financial Partners LLS , registrovanog u Njujorku, a koji je specijalizovan za sirovine - navodi se u tekstu.

Prema ruskim medijima, taj investicioni fond 2014. godine kupio je aktive južnokorejske nacionalne naftne kompanije Korean National Oil Corporation . Pri tom, osnovni zadatak tog posla bila je preorijentacija proizvodnih mogućnosti na američka i evropska energetska tržišta, ali nije bilo reči o poslu s dobavljačima iz Sirije ili Iraka.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.01.2016. 10:09
a da bucnu te tankere na dno? npr nedaleko od trulog engleskog ostrva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online