Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2016.
05:00
I. K. - Vesti A

Alepo će opet da gori

Zaraćene vojske u Siriji nastoje da se pregrupišu nakon što su su teroristi posle poraza kod Rabije i Salme gotovo napustili severnu provinciju Latakiju, a na jugu važan grad Šejh Miskin.

Reuters
Veliko pregrupisavanje zaraćenih vojski u Siriji

Sirijska armija već je zauzela novi raspored u Latakiji na šta ukazuje činjenica da je Rusko vazduhoplovstvo obnovilo udare kako bi im raščistilo put do planinskog uporišta terorista Kinsabe. To je stanica na putu ka raskrsnicama Džišr al Šugura, važnog grada od koga se očekuje napad na provinciju Idlib uz tursku granicu. Istovremeno su pojačanja stigla i u dolinu Al Gab za napad na Džišr al Šugur preko Sirmanije.

Pat bitka

Posle bekstva terorista iz Šejh Miskina takođe je nejasno kuda će armija da udari. Vojska je zauzela mirnodopske baze artiljerijskog puka i 82. PVO brigade. Time je samo raširena zona oko grada, a proređeni teroristi pokušavaju da zaštite pravce ka jordanskoj granici na jugu i većem gradu Nava na zapadu. Međutim, ni vojska u tom rejonu ne raspolaže kapacitetima za udar na oba pravca.

Velike kolone kreću se i oko Alepa, stotinak kilometara na zapadu, međutim, pravci budućih napada nisu jasni. U severni deo podeljenog tromilionskog grada u utorak uveče ušla je kilometar dugačka kolona vozila Džebhat an Nusre. Takođe, sirijska vojska već odavno upućuje pojačanja u grad, uključujući iračke šiite i iranske dobrovoljce, a teroristi se plaše da će i s te strane udariti na Idleb.

Istočno od Alepa sirijska armija i dalje je aktivna i protekla četiri dana zauzela je nekoliko sela. U utorak je vojska stigla nadomak industrijske zone, termoelektrane i velikog hemijskog zavoda. Poznato je da je u tu oblast upućeno 8.000 vojnika koji su prošli tek osnovnu obuku, a njihovim usavršavanjem bavi se 50 ruskih marinaca.

Izveštači s terena nagađaju da je cilj sirijskog napredovanja istočno od Alepa da se stvori što šira zona u kojoj bi bile razmeštene nove trupe pred predstojeći napad. Međutim, neizvesno je da li će Sirijci potom nastaviti s istoka ka Alepu i pokušati da opkole veliku terorističku grupu ili će krenuti severno ka Al Babu i auto-putu kojim bi se probili ka Kurdima na desnoj obali Eufrata. Time bi središte Islamske države bilo odsečeno od turske granice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online