Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2016.
17:33
Vestionline A

Džihadisti u panici zbog misterioznog snajpera

Pripadnici Islamske države u libijskom gradu Sirtu, rodnom mestu pokojnog predsednika Moamera el Gadafija, pogubili su nekoliko ljudi u znak odmazde zbog ubistva trojice svojih vođa koje su u prethodnih nekoliko nedelja "smaknuti" hicima iz snajpera.

youtube.com/Liveleak
Misteriozni snajperista seje paniku među teroristima

Kako piše britanski "Telegraf", poznato je da su vođe džihadista ubijene hicima iz snajpera, ali nije poznato da li je za ubistva odgovorna jedna ili više osoba. Lokalni džihadisti su u panici, pa su uhapsili i pogubili više ljudi.

U Sirtu su hicima sa velike udaljenosti ubijena trojica vođa Islamske države, a lokalni mediji veruju da je za to odgovoran usamljeni snajper koji je naučio zanat tokom pobune protiv Gadafija, piše britanski list. 

Poslednja žrtva bio je Abdulah Hamad El Ansari, džihadistički komandant iz grada Obarija, koji je 23. januara ubijen dok je napuštao džamiju u centru grada. 

Iako su džihadisti, pre svega putem nasilja i mučenja, ostvarili kontrolu nad ulicama grada, mnoštvo razrušenih zgrada predstavlja raj za snajpere. Priče o misterioznom snajperu, kako navodi "Telegraf", služe za dizanje morala i brzo se šire među lokalnim stanovništvom, koje uglavnom ne podržava Islamsku državu. 

Lokalni stanovnici posledice delovanja usamljenog ubice porede sa filmom "Neprijatelj pred vratima" iz 2001. godine, priči o najuspešnijem sovjetskom snajperu Vasiliju Zajcevu tokom bitke za Staljingrad. Film je postao izuzetno popularan među borcima u Libiji, te je jedna od pobunjeničkih grupa svom najpreciznijem strelcu dala nadimak "snajper Moskva". 

Poput Zajceva u Staljingradu, i snajper iz Sirta seje paniku među neprijateljima. Kada je metak pokosio šerijatskog sudiju Hamada Abdela Hadija dok je izlazio bolnice, džihadisti su se rastrčali i, kako navodi očevidac, "nasumično pucali u vazduh da bi preplašili stanovništvo", piše "Telegraf". 

Teorije o identitetu snajpera su preplavile internet. Neki veruju da je u pitanju član oružane grupe iz susedne Misrate, koja se prošle godine povukla iz Sirta, ali čije vođe tvrde da i dalje imaju svoje doušnike i agente u tom gradu. Drugi nagađaju da je reč o pripadniku američkih specijalnih jedinica, za koje se veruje da su prisutne u okolini grada i da prikupljaju informacije o delovanju Islamske države. 

Ipak, čvrstih dokaza, ni za jednu, ni za drugu teoriju, nema i moguće je da se radi o urbanoj legendi. 

Libijski grad Sirt je pod kontrolom Islamske države od prošlog leta, a bezbednosne službe te afričke države procenjuju da je u gradu trenutno oko 2.000 džihadista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online