Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
07:39
N. Jokić - Vesti A

EU ćuti pred Turskom

Asil Gul me je čekala u poslaničkom kafeu Saveta Evrope u Strazburu, upravo onog dana kada su svi objavili da je tužilac u Istanbulu zatražio doživotnu robiju za njenog muža, novinara "Džumhurijeta" Erdema Gula i njegovog kolegu Đana Dundara.

N. Jokić
U smrtnoj opasnosti: Sagovornica "Vesti" Asil Gul

Srednjeg rasta, četrdesetih godina, Asil je kao u nekoj simboličnoj scenografiji, sedela između dve turske poslanice, elegantne i ljubazne, ali zabrađene maramama - što je znak da pripadaju vladajućoj islamsko-konzervativnoj stranci progresa. Ova partija koja tursku državu polako pretvara u lični režim predsednika Erdogana, smatra Erdema Gula i Đana Dundara - izdajnicima prvog reda, jer su 29. maja prošle godine, nekoliko dana uoči izbora, objavili slike oružja koje su kamioni sa oznakama humanitarne organizacije, u pratnji državnih tajnih službi, prevozili islamistima u Siriju.

Bajden je bolji

"Američki potpredsednik Džo Bajden bio je nedavno u Turskoj i tom prilikom je kritikovao vladu zbog stanja u kome se nalaze prava na slobodno izražavanje u Turskoj", kaže Asil Gul dodajući da EU to nije bila u stanju da uradi. "Bajden se susreo sa više ambasadora i više novinara iz opozicije, što EU nije do sada uradila", dodaje ona.

Pretnje novinarima

Predsednik Erdogan ostvario je pretnju da će novinari "skupo platiti" to što su se mešali u svoj posao: tužilac u Istanbulu ne samo da ih tereti za špijunažu i odavanje državne tajne, već i za spremanje državnog udara.

- Očekivala sam nešto loše, ali ne u ovoj meri. Sve mi ovo teže pada zbog naše dece jer ona najviše pate, otac im nedostaje - kaže Asil pokazujući mi fotografije svojih ćerki.
Asil je takođe novinarka, nedavno je otpuštena. Došla je u Strazbur da evropskom komesaru za ljudska prava i drugim ljudima iz Saveta Evrope, čiji je član i Turska, lično kaže sve o hapšenju njenog muža.

- U Turskoj je novinarska profesija kriminalizovana, svi koji su opoziciono orijentisani optuženi su na ovaj ili onaj način za terorizam, pomaganje terorista ili izdaju otadžbine - kaže Asil, dodajući da je ranije bilo teško u ovoj profesiji zbog nezaposlenosti i straha od gubljenja posla. "Danas nas gone u zatvor i život nam više nije siguran", kaže ona.

Blagi prekori

Čelnici EU do sada su se ograničavali samo na kurtoazne kritike Turske. Brisel se ponaša kao orijentalni trgovac tepisima i utvrđuje pazar: ukoliko Turska blokira dva miliona izbeglica na svojoj teritoriji, EU joj daje tri milijarde evra, obećano joj je i otvaranje davno "zaleđenih" poglavlja za prijem u EU i ukidanje viza za 70 miliona njenih građana.

- Iskreno govoreći, ja vidim EU kao nekoga ko gleda na Tursku jedino kroz prizmu kapitala, isključivo kao tržište. EU danas Turskoj faktički kaže: zadrži izbeglice i možeš bez problema da držiš u zatvoru novinare Đana Dundara i Erdema Gula - kaže Asil dodajući da očekuje od EU da poštuje sopstvene principe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online