Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.02.2016.
02:00
I. Kozarski - Vesti A

Sirijci korak od pobede

Sirijska armija, iračke šiitske milicije, libanski Hezbolah i iranska Republikanska garda već polovinom drugog dana velike ofanzive na severu provincije Alepo stigli su na oko tri i po kilometra od njihove enklave oko gradova Nubla i Al Zahra i manje kurdske oblasti sabijene kraj turske granice.

Reuters
Cena slobode: Razoreni Alepo

Teroristi Džebhat an nusre (sirijske filijale Al Kaide), Džejš islama i Džejš al islamije povlače se uz žestoke borbe, ali situacija na terenu ne ukazuje da imaju snage da se odupru. Sirijska armija još u ponedeljak probila je njihovu prvu liniju odbrane ispred Alepa i prošla kroz minska polja te se slobodno razvija u njivama.

Vapaji i očaj

Na društvenim mrežama emitovani su snimci presretnutih razgovora terorističkih komandanata. Oni očajnički traže pojačanja i tvrde da bez njih ne mogu da izdrže. Oni su posle neuspešnih apela stanovništvu da im se pridruži proglasili opštu mobilizaciju, ali su bande suviše zauzete spasavanjem svoje kože da bi imale vremena da izvlače ljude iz kuća.

Kao što su "Vesti" pisale, u prvom jurišu sirijska armija uspela je da se uklini četiri kilometra u dubinu odbrane terorista i zauzme selo Tel Džibin, raskrsnicu šest dobrih puteva koji se zvezdasto šire na sve strane i omogućavaju veliki izbor pravca udara. Pomogli su im sirijsko i rusko vazduhoplovstvo koji su na desetak kilometara širokom i dubokom frontu izveli neverovatnih 100 udara.

Vojska je tako zauzela put od Alepa ka severu i rasporedila se duž njega kako bi ga iskoristila kao osu za zaokret ka opkoljenim enklavama na istoku. Osim toga, time su Sirijci zaobišli velika naselja u kojima bi iskrvavili u uličnim borbama.

Već juče ujutro na juriš je oslobođeno selo Hardetin, a vojska je odmah preduzela gonjenje terorista u povlačenju koji nastoje da se zadrže u Ritijanu i Marest el Hanu, iako su izgubili veći deo tih naselja.

S te linije sirijskoj vojsci otvorio se prostor ka već godinama opsednutim enklavama. Od Marest el Hana do prvog položaja opkoljenih na brdu koje dominira krajolikom prostire se tri i po kilometra voćnjaka s putem za poljoprivrednu mehanizaciju, a vojsci su veći problem minska polja i rastinje nego teroristi.

Pri tom, rusko vazduhoplovstvo je masovnim udarima pokrilo put ka gradiću Majeru kako bi sprečili kontranapad terorista.

Nekoliko kilometara južno, između Ritijana i opkoljene enklave nalazi se Bajnun, varoš koja je do rata imala oko 3.800 stanovnika. Na tom putu su se razvile borbe odmah posle oslobođenja Ritijana, a Bajanun je napadnut i iz opkoljene enklave. Poslednje i nepotvrđene informacije ukazuju da se borbe vode već u samom Bajanunu pošto su opkoljeni prethodno oslobodili industrijsku zonu Al Zahre.

Teroristi su s juga pokušali da pomognu sabraći u ropcu masovnim artiljerijskim udarima po Al Zahri, od čega je stradalo stanovništvo.

Uvod u bitku za Alepo

Proboj Sirijaca do opkoljenih enklava znači da su se raznolike bande Džejš islama našle na maloj teritoriji između vojske, Kurda i Islamske države koja ratuje s njima kao i za grad Azaz preko koga ide glavni put šverca opljačkane nafte u Tursku. Osim toga, sirijska armija već je presekla put koji sa severa vodi iz Turske u podeljeni Alepo.
Naime, teroristi drže deo tromilionskog grada i ta teritorija na karti izgleda kao srp. Ulaz u tu oblast predstavlja usko grlo njihovog snabdevanja, a vojska je u ponedeljak uveče zauzela oblast malih farmi u toj oblasti i preti da preseče put.
Stoga mnogi izveštači s terena pretpostavljaju da je proboj do opkoljenih enklava samo uvodna borba u konačnu bitku za potpuno oslobođenje Alepa. Uništenje bandi u Alepu potpuno bi promenilo ishod i karakter rata na severu Sirije. Jedinice vojske vezane u gradskim borbama bile bi slobodne da se bore u seoskim oblastima.




 

POVEZANE VESTI

Sreda 03.02.2016. 02:19
Sada ce opet da pocne umiranje stanovnika zbog gladi u mjestima koje drze pod okupacijom umjerene i demokracke glavosjece. Opet ce Putin da bude meta satanisticke propagande. Jadne glavosjece zele samo u miru da rade a " bezobrazni" Putin im neda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online