Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
08:47
Vestionline A

Asadove snage okružile Alepo, pregovori ugroženi

U toku je velika ofanziva Vojske Sirije, uz vazdušne udare Rusije, zbog čega su mirovni pregovori u Ženevi ugroženi.

Reuters
Sirijski vojnici napreduju uz pomoć ruskih vazdušnih napada

Napad snaga lojalnih Bašaru al Asadu severno od Alepa, koji je počeo pre nekoliko dana, prva je velika ofanziva sirijskih trupa od kako je počela ruska intervencija 30. septembra.

Pobunjenici opisuju napade kao najintenzivnije do sada. Jedan komandant je rekao da bi područja koja drži opozicija u gradu Alepu mogla da budu opkoljena u potpunosti, pozvavši strane države da pošalju pobunjenicima još oružja.

"Ruski avioni lete noću i danju"

Čini se da šanse za postizanje primirja na pregovorima u Ženevi opadaju zbog ovog napretka sirijskih snaga, uz podršku ruskih aviona protiv pobunjenika koje podržava SAD. Izbeglička kriza i širenje džihadista povećali su hitnost da se okonča petogodišnji rat u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je Moskvu da zaustavi udare tokom mirovnog procesa.

- Počinjemo razgovore, mi smo za pregovaračkim stolom i očekujemo primirje - rekao je nakon sastanka u Rimu.

Na području oko Alepa prolazi linija za snabdevanje pobunjenika, koja ide iz Turske u delove grada koje drži opozicija.

- Te rute nisu prekinute, ali se žestoko bombarduju borbenim avionima. Ruski avioni pokušavaju da pogode sedište i da prekinu linije snabdevanja - rekao je jedan komandir iz pobunjeničke grupe Levant Front, koji se predstavio imenom Abu Jasin.

Ruski avioni lete "noću i danju", dodao je i ponovio zahtev pobunjenika "za protivavionskim raketama, kako bi se suprotstavili napadima". 

Moskva donela preokret

Vladine snage zauzele su selo Hardatnin, deset kilometara od Halepa, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu. 

Jedan pobunjenički komandant kaže da su poslali pojačanje u to područje.

- Poslali smo nove borce, poslali smo tešku opremu tamo. Čini se da će se odigrati ključna bitka na severu, daj Bože - kaže Ahmed al Seud, komandant grupe u sastavu Slobodne sirijske vojske, poznate kao Divizija 13.

Ruska intervencija preusmerila je tok rata za zvanični Damask, koji je pretrpeo niz velikih poraza od pobunjenika na zapadu Sirije pre nego što je Moskva angažovala svoje vazdušne snage kao deo saveza s Iranom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online