Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 03.02.2016.
20:57
Vestionline A

"Naoružavanje Srbije - geopolitička pobeda Rusije na Balkanu"

Ruski stručnjak za Balkan Jevgenij Krutikov izjavio je da bi dogovor Moskve i Beograda o učešću Rusije u modernizaciji srpske vojske, proizvodnji ruskog naoružanja u Srbiji ili potpisivanje ugovora o isporukama rezervnih delova za rusku tehniku predstavljao geopolitičku pobedu Rusije na Balkanu.

Reuters
Rusija koristi strateške resurse koje ima na Balkanu

Krutikov je rekao za "Sputnjik" da bi eventualna isporuka sistema protivvazdušne odbrane i aviona "mig-29" Srbiji bila u nekom smislu geopolitički korak za Rusiju, s obzirom da jednokratna isporuka ne može da bude veliki geopolitički potez.

- To ne bi bio šamar NATO-u, već bi Rusija jednostavno samo iskoristila strateški resurs koji ima na Balkanu - rekao je Krutikov.

Govoreći o tome koji bi sistemi bili najkorisniji za Srbiju, Krutikov je naglasio da su Srbiji potrebne obe vrste naoružanja - i strateško defanzivno i taktičko defanzivno, ali da izbor, pre svega, zavisi od stava srpskog Generalštaba.

Kada je reč o eventualnom reagovanju Zagreba na  nabavku naoružanja, Krutikov je podsetio  da je Zagreb bio taj koji je prvi započeo trku u naoružanju.

- Da, Srbija planira da kupi defanzivno naoružanje, ali balkanske zemlje su male i u takvim uslovima čak i nabavka defanzivnih sistema mogla bi da bude protumačena kao zveckanje oružjem. Ali, ukoliko Srbija kupi sisteme PVO i eskadrilu lovaca, to bi izjednačilo pozicije Zagreba i Beograda. A odluka o daljem nastavku trke u naoružanju zavisi od Zagreba - podvukao je on.

Krutikov je naglasio i da same šeme za nabavku naoružanja nikada nisu jednostavne, a da je izuzetak u tome Saudijska Arabija, koja plaća u gotovini i "odmah dobija sve što joj je potrebno".

- Postoji mogućnost da se otvori kreditna linija - na taj način ruski koncern "Rosoboroneksport" uspješno sarađuje sa zemljama koje imaju potpuno različite ekonomske kapacitete. Recimo, postoji mogućnost da zemlja dobije beskamatni kredit ili slično - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.02.2016. 21:17
Русија наоружава нас,Американци комшије.Мени ту нешто није јасно.Кад ћемо ми да се спремамо за нешто лепо а не за ратови.Зашто не би пробали да се наоружавамо великом дозом позитивне енергије и љубави према свему ономе што нас окружује ? Доста је више уништавања ајде мало да стварамо.
Sreda 03.02.2016. 21:22
-ali to se bar za sada neće desiti jer naše vlasti su od 2000 kvislinške vlasti i služe faššističkoj zapadnoj alijansi.
Četvrtak 04.02.2016. 07:25
Србијо окани се натоагресора и прихвати руку пријатељства од православне браће Руса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online