Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.02.2016.
12:24
Vestionline A

Rusija i Turska na korak od rata?

Eskalacija napetosti u rusko-turskim odnosima se nastavlja. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je političar koji u teškoj situaciji voli da zaoštrava odnose i svaki put je to zaoštravanje sve veće. On često dejstvuje samostalno, tj. ne osvrće se na saveznike iz NATO-a, smatrajući da mu blokovska solidarnost garantuje bezuslovnu podršku.

Reuters
Da li su krenuli na put bez povratka?

Šta ako obore još jedan ruski avion?

Erdoganova samostalnost je u poslednje vreme počela da ljuti čak i Amerikance. Pa ipak, u poslednjem incidentu sa ruskim avionom NATO je izrazio solidarnost sa turskim stavom. Doduše, pozvao je obe strane da ispolje uzdržanost.

Šta će se desiti ako ne ispolje uzdržanost? Mogu li Turci ponovo da obore ruski avion, pa makar i samo radi provokacije?

To će sada biti teže nego u novembru prošle godine, kada je oboren bombarder Su-24. Oko ruske vojne baze u Latakiji već stoje sistemi PVO S-400. Samim tim je za tursku avijaciju uvedena takozvana "zona zabrane leta" na severu Sirije, jer svaki avion koji bez poziva i najave uđe u tu zonu može biti oboren.

Turski interesi u Siriji

Situacija je dodatno otežana time što su turske jedinice, po svemu sudeći, odlučile da aktivnije učestvuju u sirijskom konfliktu putem operacija na kopnu. Turska vojska i tehnika primećena je i u drugim severnim oblastima Sirije.

Izgleda da glavni cilj vojnog prisustva na kopnu nije toliko borba protiv Islamske države, koliko namera da se uspeh kurdskih ustanika na severu Sirije svede na minimum. Hoće li se Turci pomiriti sa izvođenjem operacija na kopnu u uslovima "zone zabranjenog leta", tj. bez podrške iz vazduha? Ne bi se reklo da hoće.

Šta će se dogoditi kada ruska avijacija bude dejstvovala u istim područjima gde turska armija vrši svoje kopnene operacije? Teško je to predvideti, ali situacija je veoma opasna. Moskva je sa američkom avijacijom koja leti iznad Sirije od samog početka uspostavila koordinaciju, a sa turskim vojnim vrhom je prekinula sve kontakte otkako su Turci u novembru oborili ruski avion Su-24. Samim tim je višestruko povećana opasnost od vojnog sukoba, čak i ako do njega dođe slučajno.

Putin ne popušta pod pritiscima

Ankara u konfrontaciji sa Rusijom, naravno, računa na solidarnost NATO-a. To, međutim, ne znači da će svi u Alijansi biti oduševljeni mogućnošću da postanu taoci riskantne Erdoganove igre. Njegovi strateški ciljevi u mnogo čemu se ne podudaraju sa ciljevima SAD i njihovih zapadnih saveznika.

Pre svega im ne ide u prilog šurovanje turskih specijalnih službi i političara sa Islamskom državom, a postoje i ozbiljne nesuglasice između Turaka i Amerikanaca po pitanju uloge Kurda u borbi protiv islamista. Osim toga, Putin ne spada u političare koji pod pritiscima popuštaju.

POVEZANE VESTI

Petak 05.02.2016. 12:58
Erdogan je postao svjestan da je izgu/bio trećinu Turske. Kurdi će uzeti svoje. Jedina šansa mu je da napravi haos u kojem bi Rusija i USA zaratile. Ali, ni USA ni Rusija nijesu budale da se konfrontiraju zbog kriminalca koji koristi državu Tursku i njene vojne resurse da bi zaštitio kriminal i šverc svoje porodice. Brzo će Turci to sami riješiti. Ja razumijem Turke koji su do prvog svjetskog rata imali pravu Imperiju. Mi se još kunemo u Cara Dušana. Sa nama se nebi moglo pričati da smo imali imperiju kao Turci, praktično do juče.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online