Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Merkelova kriva za izbegličku krizu

Pol Kolijer, profesor ekonomskih nauka i direktor Centra za afričke ekonomije na univerzitetu Oksford i nekadašnji direktor Odeljenja za istraživanja pri Svetskoj banci, u intervjuu listu "Velt" direktno je prozvao nemačku kancelarku.

Tanjug/AP
Napadi i sa ostrva: Angela Merkel u Londonu

Na pitanje novinara "da li je Angela Merkel kriva za izbegličku krizu", on je neuobičajeno eksplicitno odgovorio: "Ko drugi? Do prošle godine pitanje izbeglica za Evropu nije bilo velika tema. Ni do dana današnjeg ne razumem zašto je delovala tako kako je delovala. Time je Nemačku i Evropu definitivno opteretila ogromnim problemom koji se neće tako lako rešiti. Svojim postupcima je od izbeglica napravila migrante."

Ovaj Englez, inače unuk nemačkog doseljenika u Britaniju, bavio se uglavnom pitanjem ekonomskih izbeglica i migracija, a za svoj rad dobio je i plemićku titulu.

- Izgleda da se Nemačkoj dopada uloga spasioca koju sada igra, ali ona se ne graniči ni sa jednom zemljom u kojoj vlada kriza. Svi koji su ovamo došli to su učinili da bi na Zapadu okušali sreću, a mnogi upravo kreću ovamo. To su stotine miliona ljudi, ogromna masa koju, kada se jednom pokrene, ništa neće zaustaviti - kaže profesor Kolijer.

On je podsetio na tezu svog kolege iz Svetske banke, Serža Mihailofa, da je sledeće žarište već krenulo da se pali: "Afrički region južno od ekvatora bi mogao da bude sledeći Avganistan, a oko 100 miliona stanovnika, pre svega iz Malija i Nigera, dobro su čuli poruku Merkelove da su vrata Evrope otvorena", upozorava profesor.

Kao prvi korak ka rešenju, on predlaže "radikalan zaokret u komunikaciji". Evropa mora jasno da stavi do znanja da ekonomske izbeglice ne treba uopšte da kreću na put, jer nemaju čemu da se nadaju. "Još bitnije: i oni koji žele da se sklone od progona, moraju da počnu da izbegavaju Evropu, a zaklon potraže u susednim zemljama", kaže Kolijer.

Uzori su Kanada i SAD

Ako Evropa ne zna kako da postupa, neka pogleda preko okeana prema Kanadi i SAD. "Ove zemlje imaju vrlo restriktivnu useljeničku politiku. Na primer, Kanada je primila 25.000 Sirijaca, i to samo čitave porodice, ne usamljene mladiće. Na taj način ne može da dođe do mnogih problema na koje se Evropa upravo žali", zaključuje Kolijer.

- Evropa bi trebalo da finansijski pomogne Turskoj, Libanu i Jordanu i preuzme deo finansiranja izbegličkih kampova u njima, smatra on i pritom podržava Šojbleov predlog da se nekom vrstom Maršalovog plana u ovim zemljama stvore radna mesta za izbeglice, kako ne bi bili motivisani da krenu ka Evropi.

Osiguranje granica

Kolijer je u intervjuu ponovio svoj kredo: "EU nije zadužena za prijem izbeglica, ali jeste za to da osigura svoje granice, zajednički ili, ako to ne funkcioniše, onda svaka država za sebe. Nije mi jasno da se o tome uopšte ne vodi vodi diskusija".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online