Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 09.02.2016.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Hrvatsko oružje za džihadiste

Kurdi lojalni vlastima u Damasku zaplenili su kamion iz Turske kojim je švercovano naoružanje za Dževhat an nusru, sirijsku filijalu Al Kaide. Među zarobljenim naoružanjem su i projektili za minobacače, a na sanducima je čak i kontrolni listić na bosanskoj ili hrvatskoj varijanti jezika, sa specifikacijom i nečitkim potpisima iza stavki "odobrio" i "kontrolirao".

Tanjug/AP
Džihadisti ipak neće dobiti oružje za koje se sumnja da stiže iz Hrvatske

Kamion je zaplenjen kod Dejr Džamala, severno od Alepa gde su Kurdi sa sirijskom vojskom u velikoj ofanzivi već nedelju dana. Na fotografijama koje su objavili vidljiva je etiketa turskog uvoznika ili špeditera, ali se još ne zna da li je reč o direktnom kupcu od hrvatskih ili bosanskih firmi.

Takođe, neizvesno je da li je reč o projektilima iz arsenala bivše JNA ili su kasnije proizvedeni. Poznato je da fabrika u Novom Travniku proizvodi i minobacače od 60, 82 i 120 milimetara. Prema fotografijama i podacima koje su izneli Kurdi, zaplenjene su mine upravo tih kalibara.

Upečatljiv je kontrolni listić sa podacima o minama, dva komada po sanduku. Na objavljenoj fotografiji kontrolnog listića na zapadnoj varijanti nekadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika vidi se da su u sanduku mine M74, odnosno razorne kalibra 82 milimetra. Pri tom, kontrolni listić je potpisan, istina nerazumljivo, ali uz etiketu turskog uvoznika ili špeditera predstavlja siguran trag do prvog prodavca bez obzira koliko ih je bilo.

Međutim, za izmučeni sirijski narod nije novost da teroristi dobijaju oružje iz bivših zapadnih jugoslovenskih republika. Teroristi raznih fela, od Džebhat an nusre do islamske države rado objavljuju svoje fotografije s naoružanjem koje je dobro poznato iz jugoslovenskih ratova. Prema izvorima ruskog generalštaba, oni švercuju opljačkanu naftu u Tursku i tim novcem kupuju oružje. Ali, mnogo naoružanja dobijaju i preko Saudijske Arabije.

Na osnovu desetina video-snimaka objavljenih na Ju tjubu američki "Njujork tajms" zaključio je da Saudijska Arabija finansira dotok hrvatskog oružja preko Jordana. Među snimcima oružja zaplenjenog od terorista u Sad al Rumu, blizu jordanske granice, bili su i raketni bacači M79 osa i bestrzajni topovi M60.

Masakr plavih šlemova

Zagrebački "Jutarnji list" ranije je pisao da je Hrvatska prodala Jordanu ose i bestrzajne topove. Oružje je prevezeno turskim avionima, a završilo je kod raznih terorističkih grupa. Jedna od njih odgovorna je i za masakr 20 filipinskih "plavih šlemova" na Golanskoj visoravni. U to vreme hrvatska je žurno donela odluku da povuče svoje "plave šlemove" s Golana, preko Izraela.

Bestrzajni topovi snimljeni su u okolini Damaska, ali i kod Faruk brigade nadomak Jordana, gde su terotisti učili da ih koriste. Ose i bestrzajni topovi završili su i kod Džebhat an nusre, koja je na američkom spisku terorističkih organizacija.

Bacači kod Asadovih protivnika

Raketni bacači osa snimljeni su u provincijama Hama, Idlib i Alepo. Zanimljiv je snimak pukovnika Abdul Džabera Mohameda Akidija.
On je prebegao u takozvanu Slobodnu sirijsku armiju koju na zapadu nazivaju umerenom opozicijom, a samo SAD na osnovu odobrenja Kongresa utrošile su oko pola milijarde dolara na naoružavanje i obuku pripadnika te formacije u bazama u Turskoj. Na snimku odbegli pukovnik drži u rukama upravo M79 osu i pokazuje teroristima kako da je koriste.




 

POVEZANE VESTI

Utorak 09.02.2016. 10:48
Znaci "Zastava" oruzje gubi trku !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online