Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.02.2016.
06:14
I. Kozarski - Vesti A

Erdogan sam protiv Rusije

Bivši funkcioner britanske obaveštajne službe MI6 Alister Kruk procenio je da NATO neće podržati Tursku, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) ukoliko napadnu Siriju.

Reuters
Zamerio se pogrešnom neprijatelju: Redžep Tajip Erdogan

Da podsetimo, Rusija je optužila Ankaru da priprema invaziju, a Saudijska Arabija i UAE saopštili su da su spremni da učestvuju u kopnenoj operaciji sa teritorije Turske, navodno protiv Islamske države.

Miroljubivi Džon Keri

Alister Kruk bio je i savetnik generalnog sekretara NATO za Bliski istok. On je ukazao da su sirijska vojska, Kurdi, libanski Hezbolah, Iračke šiitske milicije i iranski Korpus revolucionarne garde presekli sve kanale naoružavanja terorista iz Turske i Saudijske Arabije.

- Teroristi koji drže deo tromilionskog Alepa odsečeni su od podrške spolja, a vrlo brzo sirijska vojska preuzeće kontrolu i nad važnim objektima Islamske države. Nakon toga, Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) i Islamska država naći će se između Sirijaca i Kurda - ocenio je Kruk.

Prema njegovim rečima, ruske optužbe za pripremu invazije su ozbiljno upozorenje turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Kruk smatra da bi Turska u slučaju invazije na Siriju dobila od NATO samo podršku na rečima. On kaže da bi Ankara ostala sama protiv Sirije i Rusije i da NATO neće rizikovati zbog ambicija Turske. Pri tom, Rusija je nadmoćna u vazduhu u odnosu na Tursku.

Njegova procena loša je vest za Saudijsku Arabiju i UAE koje su izjavile da bi pošli u intervenciju samo pod patronatom UAE. Pri tom, predstavnici navodnih humanitarnih organizacija koje dejstvuju na Bliskom istoku kažu da im je državni sekretar SAD Džon Keri rekao da ne krive njega za propast prošlonedeljnih mirovnih pregovora u Ženevi, kada su se predstavnici pobunjenika povukli zbog velike ofanzive regularnih snaga na severu Sirije.

- Šta Hoćete da uradimo? Hoćete da zaratimo s Rusijom - pitao ih je Džon Keri.

Deficit u budžetu

Ruski analitičari sumnjaju da je Saudijska Arabija sposobna da ratuje u Siriji. Oni navode da Er Rijad raspolaže oružanim snagama od 234.000 pripadnika i da ne može da pošalje u Tursku 150.000 vojnika kako je najavio.

Bahrein uz Putina

Kolac u iluziju o formiranju arapsko-turske koalicije za napad na Siriju zabio je kralj Bahreina Hamad ben Isa koji je u ponedeljak posetio predsednika Vladimira Putina i visoko ocenio ruski doprinos regulisanju sirijske krize.
- Mi smatramo da sve veće države treba da sarađuju s Moskvom da bi povratili mir i stabilnost u Siriji - rekao je kralj Bahreina i poklonio Putinu sablju iskovanu od damaskog čelika, odnosno dimiskiju.

Osim toga, njihova vojska trpi poraze od jemenske armije i Huta koji su čak zauzeli nekoliko saudijskih gradova duž granice. Pri tom, pad cene nafte teško je pogodio Saudijsku Arabiju koja je prošle godine imala budžetski deficit od 85 milijardi dolara, a za ovu je planiran manjak od 97 milijardi. Stoga smatraju da Saudijci i UAE planiraju da pošalju samo simboličan kontigent u nadi da bi pod američkim kišobranom zamaskirali tursku invaziju.

U ruskoj stručnoj javnosti preovladava mišljenje da će pravi regionalni pobednik postati Iran preko uticaja u Iraku, Siriji i Libanu.

Reuters
Vojska Saudijske Arabije skupa i nesposobna

Pomor sovjetskim raketama

Kolika je vojna moć Saudijske Arabije pokazuje i jemenski raketni udar na vojnu bazu i aerodrom u provinciji Asir i Džizan. Arapski mediji javljaju da je na aerodromima Khamis i Džizan ubijeno i ranjeno po nekoliko desetina saudijskih vojnika.

Pri tom, 5. februara takođe raketnim udarom u jemenskoj provinciji Marib ubijeno je 104 pripadnika snaga intervencionista, a među njima osam oficira iz Saudijske Arabije i UAE. Dva dana ranije Jemenci su napali saudijsku bazu Al Dohan, a arapski izvori navode da je uništeno 11 tenkova abrams, što je delimično dokumentovano video-snimcima.

Jemenske snage udare izvode raketama Kaher 1, što je sirijska varijanta stare sovjetske rakete Točka U s početka sedamdesetih godina prošlog veka. Saudijska armija raspolaže američkim protivraketnim sistemima Patriot, ali ne uspeva da se zaštiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online