Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.02.2016.
06:50
I. Kozarski - Vesti A

Erdogan bez alibija za pogrom Kurda

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Ameriku da doprinosi krvoproliću na Bliskom istoku time što ne želi da na spisak terorista uvrsti partiju sirijskih Kurda Demokratski savez i njeno vojno krilo Snage narodne samoodbrane koje se bore protiv terorista, kao ni tursku Radničku partiju Kurdistana. Istovremeno je nastavljen pogrom kurdskog stanovništva u nekoliko gradova istočne Turske.

Reuters
Van kontrole: Redžep Tajip Erdogan

- Ameriko, da li si sa nama ili sa kurdskim organizacijama. Vi ih ne znate, a nama su dobro poznati kao i Islamska država - rekao je Erdogan.

Dan ranije ambasador SAD Džon Kirbi bio je pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova jer je izjavio da te kurdske organizacije ne smatra terorističkim.

Naime, SAD naoružavaju iračke i sirijske Kurde za borbu protiv Islamske države. Pošto je ruski uticaj na Kurde sve veći, Amerikanci ne smeju da ih se odreknu, jer su im potrebni da stignu do sirijske nafte pre regularne sirijske armije.

Proklamovani cilj SAD i dalje je svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada i suzbijanje ruskog uticaja. Američki analitičari definisali su politiku Vašingtona: Borićemo se protiv Islamske države kao da nema Rusa i Asada i borićemo se protiv Rusa i Asada kao da nema Islamske države.

Tako su turski interesi ostali po strani od američkih kojima smeta i takozvana antiteroristička operacija koju Ankara od jeseni 2015. sprovodi na svojoj teritoriji protiv Kurda kojih ima oko 17 miliona i predstavljaju petinu stanovništva. Tim pre što svirepost turskih trupa preti da izazove opštu pobunu, a rivalitet Ankare sa Rusijom u Siriji i na Kavkazu može da navede Moskvu da naoruža Kurde.

Organizacije Kurda ukazuju da turske operacije sve više liče na etničko čišćenje, pri čemu se navodi jezivi primer spaljivanja desetina ljudi u podrumu u gradu Cizre. Turci navode da je reč o borcima Radničke partije Kurdistana, a lokalni izvori da su pobijeni civili. Međutim, civili ginu u nekoliko turskih gradova, a smrt ne zaobilazi ni decu. Pri tom su Kurdi objavili i ponižavajuće fotografije tela, pa i turskih vojnika oko mrtve devojčice s koje su skinuli odeću.

Mali igrači ispadaju

Mnogi analitičari ukazuju i da će se Vašington i Kremlj dogovoriti oko Sirije kao što su i oko Irana, pri čemu će po strani ostati interesi Turske, njenog regionalnog saučesnika Saudijske Arabije, odnosno Francuske i Velike Britanije koje su držale Bliski istok kao mandatne teritorije, dakle u privremenom kolonijalnom statusu.

Erdoganove ambicije da okupira severni deo Sirije uz rizik rata s Rusijom i onemogući stvaranje kurdske autonomije u toj oblasti podrazumevaju američki blagoslov i zaštitu što je ambasador Džon Kirbi izbegao i izazvao Erdoganov bes.

"Ambasada" u Moskvi

U Moskvi je otvoreno predstavništvo sirijskog Kurdistana. Damask se nije usprotivio, pošto ineterse Kurda predstavljaju diplomati sirijske i iračke vlade.
Ambicije Kurda rastu, pa je tako njihov irački vođa Masud Barzani nedavno izjavio da je vreme da autonomija preraste u nezavisnost. Uprkos tome, irački premijer Hajder al Abadi izjasnio se protiv bilo kakve turske ili saudijske intervencije.




 

POVEZANE VESTI

Petak 12.02.2016. 11:23
Erdogane ti si svoju sudbinu zapecatio,sad mozes da se res sta god hoces!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online