Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
13:23
Vestionline A

Komersant: Srbija napravila krupan korak ka NATO

Srbija, koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu, napravila je krupan korak prema NATO, ocenjuje moskovski dnevnik "Komersant".

Tanjug
Šef NATO u Srbiji dočekan sa svim počastima

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

- Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO - ocenjuje dnevnik i dodaje da se sporazumom saradnja Beograda i NATO podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, "koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož". 

Neimenovani izvori "Komersanta", bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo verovatno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije. 

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da posle ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju - u okviru humanitarnog centra u Nišu. 

Srbija odustala od sporazuma sa Rusijom

Srna

List podseća da je sporazum o uslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vreme posete ruskog predsednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo. 

- U poslednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda - piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu. 

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor. 

"Komersant" ocenjuje da je "perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog statusa personalu postala još maglovitija" nakon što se prošlog proleća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU. 

List ocenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve "nije doprinela" ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina. 

- Izjava moskovskog gosta o posledicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem - piše list. 

Dnevnik dodaje da "čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvređenost" i da je izjavio da kao predsednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 13:26
Visili obojica i to jedan pored drugog-faššisti!
Sreda 17.02.2016. 17:59
Gigantski korak Crne Gore , otreznio je i bratsku Srbiju !!! To je drzava !!! ZNA sta hoce , stiti sopstvene interese i ne osvrce se na propagandu !!! Ocekuje je nesumnjiva stabilnost i sigurnost naroda svog - tako je to kad za sobom imas tako mocan faktor kao sto je Nato . Drzava koja pred sobom ima cilj , neobazirujuci se na NARIKACE , gradi temelje stabilnosti - USPEH joj je zagarantovan . Odlucno bez kompromisa , bez dvoumljenja - ni levo ni desno nema licemerja , vec ima svoj pravac sa kojeg ne skrece . Iskreno se nadam da ce Srbija vrlo brzo stopama , bratske nam , Crne Gore .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online