Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 17.02.2016.
23:15
Vestionline A

"NATO je ubio Gadafija i porazio Libiju"

"Zapad je iskoristio rakete i brodove da bi zaštitio bandite koji sada vladaju Libijom", rekao je Gadaf Al Dam, rođak bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Reuters
Gadafi nije bio diktator

Kako je on naveo, intervencija NATO-a u Libiji je stvorila “poražavajuće uslove”.

Al Dam je u intervjuu za "Raša tudej" govorio o uslovima koji vladaju u Libiji nakon što je došlo do kolapsa režima Moamera Gadafija 2011. godine.

Kako on kaže, nekada "bezbedna zemlja" je pretvorena u ruševine i mnogi su morali da napuste svoje kuće.

- Libija je bila jedna od vodećih država u Africi i imala je solidnu međunarodnu reputaciju. Nakon intervencije, država je postala ponižena. O njenoj budućnosti brine neko sa strane. Prošli smo kroz patnju, suze, smrt i moralne gubitke. A sada, pet godina posle toga, svedoci smo onoga što je uradio NATO - naveo je on.

Jedini cilj Alijanse je, kako on kaže, bio ubiti Gadafija. U isto vreme Gadafi nije imao moć, jer je ona pripadala narodu.

- Nije postojao diktator ili tiranin u Libiji. Narod je mogao da promeni bilo šta što im se nije sviđalo. Oni su imali novac i oružje - rekao je Al Dam.

- Sada je Libija pretvorena u centar reketiranja i globalne mafije. Grupe gangstera koje kontroliše Zapad došle su u zemlju i njome vladaju - naveo je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 23:27
Кога је све Америка бомбардовала у последњих 30 година ... Као што је познато, Вашингтон се не може дистанцирати и остати по страни од светских догађаја. Током протеклих 30 година, америчка војска је спровела више од 10 великих војних операција „зарад мира у свету“. Због вашингтоцнке политике, којом Вашингтон покушава да преузме улогу светског полицајца и не жели се ње одрећи, можемо веома смело, да испричамо ову шалу: „Рата неће бити, али ће бити незапамћене борбе за мир у свету, да камена ће на камену неће остати“! Али, да бисмо били фер, напоменућемо да су део војних операција против независних држава, САД спровеле уз одобрење Савета безбедности УН. Међутим, у овом случају, нико није грантовао, да ће војна инервенција имати и позитивног ефекта. Ова тема је релевантна првенствено због ситуације око Сирије, где је било доказа о употреби хемијског оружја против цивилног становништва, међутим, није сасвим јасно, ко га је користио?!За интервенцијy у Ираку 2003 године, Американци су имали лажне тврдње, да Садам Хусеин има оружје за масовно уништење, које потом никада није пронађено. У садашњој ситуацији око Дамаска је, много горе, хемијско оружје у Сирији заиста постоји, али, ко га поседује и масовно примењује? Тренутно је спречена НАТО војна операција против Сирије. Неочекиванy Руску понуду, да се арсенал Дамаског хемијског оружја уништи, под надзором међународних посматрача, Вашингтон подржава. Међутим, нико не може са 100 % сигурношћу гарантовати, да ће се ситуација око Сирије на овоме и завршити. Гренада, 1983 год. Једнострана интервенција од стране САД После војног удара који се догодио у Гренади 1979 године, у земљи на власт долази радикално левичарски покрет Неw ЈЕWЕЛ Мовемент. У октобру 1983 године, под изговором заштите неколико стотина студената медицине из САД, у овој земљи, као и на захтев једног броја земаља Организације америчких држава – Антигва и Барбуда, Света Луција, Свети Винсент и Гренадини, Доминика – Амерички председник Роналд Реган је наредио почетак војне операције под радном шифром „Експлозија беса“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online