Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.02.2016.
19:58
Vestionlinesirijs A

"Rusija će znati da odgovori ako Saudijci snabdeju džihadiste raketama"

Dok Sirijska Vojska napreduje na zemlji, Saudijska Arabija ima nameru da proširi konflikt tako što će teroriste koji se bore protiv Asadovih snaga, a time i protiv Rusije, da snabde protivavionskim raketama. Da li bi to uticalo na ishod rata, pitaju se stručnjaci.

Reuters
Džihadisti nemaju rešenje za ruske vazdušne napade

"Hoćemo da promenimo situaciju na terenu"

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir u petak je u nemačkom "Špiglu" najavio da se Rijad sprema da "umerene pobunjenike" koji se bore protiv vladinih snaga snabde pokretnim raketnim sistemima, kako bi se preokrenula situacija na terenu, a koja se sve više odvija po želji sirijskog predsednika Bašara al Asada i Rusije koja pruža podršku vazdušnim napadima.

"Nije najjasnije koga al Džubeir podrazumeva pod "umerenim pobunjenicima", kada čak i zapadni mediji priznaju da njegova zemlja finansira i naoružava džihadiste u Siriji, kao što su oni iz Fronta al Nusra", tvrde ruski mediji.

Međutim, mnogi stručnjaci dovode u sumnju da će Rijad stvarno da ostvari svoju pretnju o dopremanju raketa pobunjenicima, već smatraju da je to običan blef Saudijaca.

Štaviše, navode analitičari, a prenose nemački mediji, pitanje je kako bi to oružje i stiglo do njih na terenu, imajući u vidu da Sirijska Vojska, uz pomoć Kurda na severu zemlje, ubrzano uspostavlja kontrolu i na severu i na jugu zemlje, oslobađajući veće gradove i približavajući se granici sa Turskom, preko koje su nekad džihadisti, kao i njihovo oružje, slobodno prolazili.

"Rusija će da prilagodi taktiku"

Čak je i sam Adel al Džubeir u pomenutom intervjuu "Špiglu" ukazao na dvoumljenje Rijada oko cele te ideje.

- Moramo odluku da proučimo pažljivo. Ne želimo da oružje padne u pogrešne ruke - rekao je saudijiski ministar spoljnih poslova, a prenose ruski mediji.

Međutim, stručnjaci, među kojima je i ruski vojni ekspert Viktor Murahovski, tvrde da ni eventualno snabdevanje džihadista saudijskim raketama neće da promeni ishod rata u Siriji.

- Hoće li ruske vazdušne snage da prilagode svoju taktiku? Hoće sigurno. Hoće li sirijske snage da pretrpe određene gubitke? Verovatno. Da li će Rusija tada da pomogne Sirijcima sa modernim raketama zemlja-vazduh? Definitivno. Da li će saudijsko oružje da promeni ishod rata? Definitivno neće - uveren je Murahovski, a prenose ruski mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online