Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.02.2016.
07:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Trampa teško mogu da sruše

Lični napadi postali su obeležje američke kampanje dve partije za generalne izbore. Međutim, to kao da nimalo ne utiče na birače koji i dalje u kampu republikanaca kao favorita vide milijardera Donalda Trampa, odnosno u kampu demokrata bivšu prvu damu i državnog sekretara Hilari Klinton.

Reuters
Nezaustavljiv: Donaldu Trampu ne opada popularnost uprkos izostanku partijske i medijske podrške

Elektronski glasovi se gomilaju kod Trampa koji je uspeo da se održi kao vodeći kandidat iako nema podršku same partije, kao ni konzervativnih medija, a čak ni glavnih finansijera republikanaca. Zasad se čini da je uzalud establišment Republikanske stranke sve karte bacio na mladog senatora s Floride Marka Rubija.

Pokušaji Rubija i teksaškog senatora Teda Kruza da uvredama izvedu iz takta Trampa nisu urodili plodom, tako da će kontroverzni milijarder u izbore na "superutorak" kada se istovremeno glasa u 12 saveznih država, ući sa debelom prednošću.

Antagonizam je takav da se gotovo uopšte više ne govori o programima i biračima, već se čitava rasprava svela na uvrede i međusobne optužbe. Očigledno je desnica procenila da nema svrhe raspravljati s Trampom o programu kad je već partiji neprihvatljiv kao ličnost.

Bitka za svaki glas

Fokus birača sad je na "superutorku". Republikanski protivnici Trampa nemaju puno vremena u pokušaju da ga sruše i možda im je utorak 1. mart poslednja prava šansa. Ali, čak ni Trampov rat s novinarima i finansijerima stranke dosad ga nije uzdrmao. Teksas je država u koju su sve oči uprte jer ako Ted Kruz tamo ne ostvari dobar rezultat, gotovo da ispada iz trke. Rad na terenu je bitan i na Floridi gde Marko Rubio mora da pokaže zašto je senator te države. Iako je u blagoj prednosti, Tramp nije siguran pobednik. Ćošak u koji je saterao rivale pokazuje da je on ipak verovatni rival Klintonovoj u novembru.
 

Ali, sva podrška finansijera, medija i partije zasad nije pomogla Rubiju, kao miljeniku stranke posle odustajanja Džeba Buša od dalje kampanje, da ugrozi moćnog Trampa za kojim i dalje zaostaje više od deset odsto glasova, prema istraživanjima javnog mnjenja.

Neizvesnost još samo predstavlja eventualni ulazak drugog njujorškog milijardera i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga u trku jer se veruje da bi on mogao pre da otme glasove Trampu nego demokratskim rivalima na generalnim izborima.

Demokrate, s druge strane, gledaju kako Hilari Klinton uspešno na jugu SAD vodi ispred rivala Bernija Sandersa kojeg je pobedila u Nevadi i Južnoj Karolini, a prednost ima i u većini drugih država pred "super utorak". Ipak, Klintonova ne bi smela prerano da se opusti.

Računa se da će odsudne bitke voditi u Teksasu i Minesoti jer Sanders može da računa na dobar rezultat na liberalnom severu zemlje, tako da Hilari mora da uveća prednost tamo gde je nesporno jaka, a to je konzervativni jug.

Eho pobeda u Južnoj Karolini i Nevadi ona želi da prenese na Teksas i niz drugih zemalja koje daju veliki broj delegata za partijsku konferenciju. Za Klintonovu je važno da što pre osigura pobedu, kako bi mašinerija njene kampanje mogla da se usmeri na republikanske takmace.
Ako "superutorak" završi trijumfom Klintonove, njen put ka partijskoj nominaciji postaje samo stvar matematike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online