Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.03.2016.
05:14
N. Jokić - Vesti A

Mafijaška gerila protiv policije

Francuska policija nastavila je da uklanja divlje naselje nazvano "Džungla" u luci Kale, na severu zemlje, uz sukobe sa migrantima koji su počeli u ponedeljak popodne kad su zapaljeni šatori, a čuvari reda bili napadnuti kamenicama, da bi potom odgovorili suzavcem.

Front u Kaleu: Migranti pobegli na krov od policije

U toku te večeri 150 migranata zaposelo je lučku zaobilaznicu odakle su pokušali da se popnu u kamione koji tuda prolaze punom brzinom u pravcu Velike Britanije. Francuska policija izvestila je da su migranti bacali kamenje i granje na automobile, da su bili naoružani hladnim oružjem, a neki mediji su preneli da je sve ovo delovalo kao scena sukoba sa gerilom. Policija je i ovog puta intervenisala obustavljajući saobraćaj i rasterujući migrante.

U naselju "Džungla", u najtežim uslovima već godinama žive migranti i izbeglice čiji je broj prešao 5.000, a UN su u više navrata upozoravale Francusku da krši međunarodne povelje ne pritičući u pomoć ovim ljudima.

Migrantima, među kojima je bilo 650 dece, od kojih su najmlađa zbog teških promrzlina odvožena nekoliko puta u bolnicu, jedino su pomagale nevladine organizacije. One protestuju zbog uklanjanja naselja jer su mesta obezbeđena za samo 1.000 od najmanje 3.000 ljudi. Oni kažu da su, protivno odluci suda, srušena i molitvena mesta za muslimane i hrišćhane podignuta u tom naselju.

Odluka da se ukloni divlji kamp nije neočekivana jer je posle novembarskih atentata u Parizu vlast konačno bila prinuđena da shvati da su terorizam i organizovani kriminal povezani.

U naselju su dominirali krijumčari iz albanske i avganistanske mafije, preneli su francuski mediji. Od tada je sve hermetički blokirano i migranti više nisu imali nikakve šanse da prođu ka Velikoj Britaniji uskačući u vozove ili kamione.

Belgija im zalupila vrata

S obzirom na to da je u Kaleu vrlo teško proći kroz jak policijski obruč, novi kontingenti migranata sada češće stižu u blizinu luke Denkerk gde se u divljem naselju" već tiska 3.000 ljudi, kao i u blizinu luka Šerbur i Diep. Mafija ih preusmerava i u pravcu belgijske luke Zebrug i zato je Belgija prošle nedelje odlučila da zatvori "šengensku" granicu prema Francuskoj i uvede kontrole, pa je od tada zaustavila više od 600 migranata.

Ovo zatvaranje prolaza dovelo je do velike napetosti u divljem naselju u Kaleu jer su albanski krijumčari počeli da strahuju od sve agresivnijih migranata, pa su posegli za oružjem.
Nisu bili retki ni sukobi između pripadnika albanske i avganistanske mafije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online