Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2016.
02:00
S. J. - Vesti A

Sve se vrti oko Nemačke

Podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u februaru iznosila 6,2 odsto, kao u januaru, što je najniži nivo od ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. godine, prema podacima nemačke agencije za zapošljavanje.

Reuters
Može li se dalje: Izbeglice na austrijsko-nemačkoj granici

Nezaposlenost u Nemačkoj se tako zadržala na rekordno niskom nivou uprkos velikom prilivu migranata, pošto se oporavak najveće evropske privrede nastavlja.

Broj nezaposlenih u Nemačkoj je, prema desezoniranim podacima, pao za 10.000, na 2,723 miliona, navodi se u saopštenju agencije.

I prema neprilagođenim podacima, nezaposlenost je smanjena, za 9.250 na 2,91 milion, dok je stopa nezaposlenosti pala na 6,6 odsto u februaru sa januarskih 6,7 odsto.

"Nemačku ekonomiju je u 2015. godini karakterisao umereni trend rasta. Tržište rada nastavlja da se pozitivno razvija", navodi se u saopštenju agencije.

Neki odoše kući

Sve više iračkih migranata napušta Nemačku i vraća se kući jer su razočarani novim životom u Evropi, piše britanski list "Dejli mejl".

Iračani se vraćaju kući zbog pretrpanih izbegličkih centara, rastućih antimuslimanskih osećanja i hrane koju, kako oni tvrde, "ni životinje ne bi jele", piše pomenuti list.

Nakon što su im "prodali" ideju o tome kako je lako naći posao, da će biti stambeno zbrinuti i da će ostali članovi njihovih porodica moći da im se pridruže, migranti uviđaju realnost života u Nemačkoj, glasi cinična opaska novinara sa Ostrva.

Ne ostavljajte Grke na cedilu

Grčka ne bi trebalo da bude ostavljena sama u situaciji u kojoj se našla, rekao je juče portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert. On je istakao da "istovremeno, Grčka mora efikasno da zaštiti svoje granice i ubrza izgradnju funkcionalnih centara za registraciju izbeglica, kao i da obezbedi dovoljno smeštajnih kapaciteta".

Nemačka je inače prošle godine primila 1,1 milion izbeglica i migranata, zbog čega je proces dobijanja azila postao veoma težak i mučan.

Izbeglički centri su prebukirani, volonteri ne mogu da se izbore s tolikim brojem ljudi, a integracija u nemačko društvo je sve teža i duža.

Pooštravanje propisa otežalo je postupak spajanja porodica, što je nekada bilo moguće. Osim toga, u Nemačkoj i širom Evrope raste antimigrantska atmosfera, a muslimani su posebna meta desničarskih ekstremista.

Pričali im bajke

Migranti kažu da to što su videli u Evropi nije ono što su im krijumčari govorili da će videti.

- Hrana je užasna, toliko grozna da je životinje ne bi jele, spavali smo u hladnim, praznim zgradama, a ako neko kaže da je bolestan, oni ga ignorišu - rekao je Gazvan Abdulhasan Abdula, irački migrant koji se sa ženom i četvoro dece vraća u Basru.

Sličan trend primećen je već i u Švedskoj, gde sve veći broj migranata povlači zahtev za azil i vraća se kući.

Hiljade Iračana vratilo se ili se vraća iz Finske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online