Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.03.2016.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Sirijci izbili pred Palmiru

Od nedelje ujutro razgoreo se pustinjski front od Palmire do napuštenog hrišćanskog grada Karajtajn i mnogi očekuju presudnu bitku na tom ratištu na prostoru jugoistočno od Rake, sirijske "prestonice" Islamske države.

Reuters
Ruski avioni čiste put Sirijcima

Sirijska armija zauzela je i poslednje visove ispred Palmire. Između ostalog, i brdo Kasijun sa srednjovekovnim utvrđenjem Fahr al Din ispod koga se kao na dlanu pružaju ostaci drevne Palmire i potom savremeni grad u koji su se povukli teroristi. Trenutno se na tom delu fronta vodi artiljerijska bitka i bliskoistočni mediji najavljuju skori juriš na grad. Na to ukazuje i činjenica da je pod Palmiru prebačena specijalna divizija Tigar koje je pre dve sedmice imala presudnu ulogu u bici za koridor prema Alepu.

Bitka za Palmiru vodiće se na nekoliko desetina kilometara fronta, duž puta ka Karajtajnu, gde se nalaze udaljeni bokovi i pozadina Sirijske armije i Islamske države. Rusko vazduhoplovstvo se u poslednja četiri dana usredsredilo na taj put i stalnim napadima nanosi gubitke i u velikoj meri sprečava manevrisanje terorista između Palmire i Karajtajna prema kome napreduju Sirijci iz Homsa. Vojska je tu već zauzela četiri uzvisine na zapadnim prilazima gradu kojme je prišla i sa severa, dok se na južnom vode konfuzne borbe malim snagama na velikom prostranstvu planina Istočnog Kalamuna. Ostaje još jedan skok da se teroristi u Karajtejnu nađu sabijeni s tri strane.

Udario terorista na džihadistu

Takozvana umerena opozicija koju podržava Zapad zaratila je sa Islamskom državom za At Tanaf, sirijski granični prelaz prema Iraku. At Tanaf povezuje sirijsku provinciju Homs i iračku Anbar. Po tom putu iz Iraka stižu pojačanja Islamskoj državi kod Karajtajna i Palmire, ali i pod Damaskom kao u januaru ove godine kad su napali prema prestonici preko An Nasirije. Umerena opozicija ovog puta prebacila je ka Al Tanafu pojačanja iz unutrašnjosti provincije Damask i zauzela granični prelaz. Ali, samo privremeno, pošto ih je Islamska država izbacila odatle posle nepuna dva dana.

Islamska država dobro se pripremila za ovakav razvoj događaja, o čemu svedoče i podaci ruskog generalštaba. Teroristi su u provincijama Homs i Hama iskoristili slobodne puteve i koncentrisali značajne snage za napad u leđa sirijskog korpusa koji treba da oslobodi Palmiru i Karajtajn. Istočno od Salamije oni su dovukli ljudstvo, oklopna vozila i kamione koje će po običaju napuniti eksplozivom, kako bi njihove kamikaze pokušale da se probiju na sirijske položaje i raznesu sebe i protivnike.

Izvori s terena navode da sirijska vojska čeka da ruski avioni prorede tu koncentraciju terorista, pre nego što se krene u napad.

Fijasko kod Alepa

Južno od Alepa za samo dva dana propala je ofanziva Džund al akse i Džebhat an nusre, sirijskih filijala Al Kaide. Oni su ne samo odustali od napada na najviše brdo u kraju Tel Ejs, nego su napustili i polazne pozicije, pa su vojska i iračke šiitske milicije zauzeli i ostale visove.

Oslobođenje Palmire prekinulo bi muke oko 200.000 stanovnika i izbeglica u dve godine opkoljenom gradu na obali Eufrata, Dejr ez Zauru. Od Palmire vodi pustinjski put na kome nema naseljenih mesta u kojima bi teroristi mogli da se utvrde, pa bi vojska u razumnom roku mogla da deblokira izmučene branioce Dejr ez Zaura.

Gubici Amerikanaca

Američko vazduhoplovstvo izgubilo je 19 pilota od početka kampanje protiv Islamske države. Među njima je osmoro onih čija je smrt posledica dejstava terorista, saopštila je predstavnik vazdušnih snaga SAD Debra Li Džejms.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online