Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.03.2016.
20:46
Vestionline A

"Kurdi očekuju podršku Rusije za nezavisni Kurdistan"

"Kurdi će ove godine da održe referendum o nezavisnosti", izjavio je funkcioner Demokratske stranke Kurdistana u Iračkom Kurdistanu Ali Avni, a prenose ruski mediji.

Reuters
Kurdi sa zastavom Kurdistana

"Rusi su kroz istoriju pomagali Kurdima"

Prema njegovim rečima, Kurdi već sto godina žive bez sopstvene države i stalno brane svoj nacionalni identitet i pravo da govore maternji jezik.

- Ali, taj period borbe za opstanak bliži se kraju. Nećemo da dozvolimo nikome da krši naša prava, ne želimo više da živimo pod jarmom drugih država - ističe Avni, a prenose ruski portali.

- Činjenica da su irački predsednik i šef diplomatije Kurdi, nije sama po sebi rešila probleme kurdskog naroda - kaže visoki funkcioner Demokratske stranke Kurdistana.

- Nismo dobili pravo da upravljamo zalihama nafte na našim teritorijama, pešmerga nije priznata od strane zvaničnog Bagdada. Po zakonu, Bagdad mora da izdvaja za naš region 17 odsto ukupnog državnog budžeta, ali u praksi od 2013. godine do sada dobili smo samo jednu desetinu onoga što nam je namenjeno. U Siriji, Iranu i Turskoj, mnogi Kurdi takođe se nalaze na visokim funkcijama, ali to ne znači da se naši problemi rešavaju - objašnjava Avni.

On dodaje da će, iako su Iran, Irak, Sirija i Turska protiv stvaranja nezavisnog Kurdistana, ove godine Kurdi ipak da održe referendum o nezavisnosti, i da se sada vrše sve neophodne pripreme za to, prenose mediji.

- Smatramo da su Turkmeni, Arapi i Iranci naša braća. Oni su naše komšije, i ne želimo da ratujemo sa njima. Zagovaramo stvaranje nezavisnog Kurdistana, ali kroz dijalog, bez krvoprolića - tvrdi ovaj kurdski političar.

Demokratska stranka Kurdistana, kada se radi o referendumu, pre svega očekuje podršku SAD i Rusije.

- Rusija je kroz istoriju pokazivala prijateljski odnos prema kurdskom narodu. Kada je na teritorijama na kojima žive Kurdi bila zabranjena kurdska književnost i kultura, u Rusiji su bez ikakvih prepreka radili kurdski pesnici i pisci. Rusija je doprinela razvoju kurdske kulture, mnogi Kurdi su stekli obrazovanje u ovoj zemlji. Nadam se da će nam Rusija pomoći u formiranju nezavisnog Kurdistana - zaključuje Ali Avni, a prenose ruski portali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2016. 21:48
u mutnom se riba lovi-svak nešto očekuje i priželjkuje
Petak 11.03.2016. 07:29
Ma gde smeju Rusi da se igraju sa Turcima !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online