Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.03.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Teroriste spaljuju na putu za Palmiru

Povlačenje dela ruskih snaga iz Sirije nije skinulo s dnevnog reda oslobođenje Palmire. Sirijska armija se mukotrpno probija ka drevnom gradu, geografskom centru zemlje.

Naoružani i fanatični: Oklopno vozilo Islamske države

Armijski višecevni bacači raketa oru visove na ulazu u grad. Na svakoj koti nalaze se osmatrači terorista koji dojavljuju svojoj artiljeriji pokrete vojske. Odmah iza njih ukopani su komandni punktovi Islamske države. Isterati teroriste s tih visova zahteva krajnje napore. Oni koriste tunele i ispresecan kameniti teren da se sakriju od artiljerijskih i udara iz vazduha.

Napredovanje sirijske armije odvija se sporo i uz teške gubitke. Svakog dana pogine 10 do 20 vojnika. Ali, njihovi saborci odlučno gledaju smrti u lice. S ponosom pokazuju rukom na okolne vrhove i objašnjavaju da su zauzeli taktičke položaje koji im omogućavaju da razdrobe odrede džihadista na manje grupe i za nekoliko nedelja opkole teroriste u samom gradu. Da bi presekli puteve, staze i bogaze snabdevanja terorista koriste ruski poklon - suncepek, višecevni bacač raketa koji ima dejstvo bacača plamena. Pod njegovim projektilima gori i kamen.

Ali, uprkos užasnim udarima pod kojima gore ljudi, metal, zgrade, pa čak i kamen, džihadisti ne popuštaju.

Noćne borbe

Karakter borbenih dejstava navodi sirijske vojnike da dejstvuju noću. Po mraku teroristi ne mogu da gađaju, a sirijski specijalci imaju toplovizore i pribor za noćno osmatranje. Borbe se vode celu noć. Vojnici stalno menjaju položaje da ne bi pali pod artiljerijski udar.

Milad Hadir je komandant diviziona haubica D-30, kalibra 122 milimetra, koje su po zlu zapamćene iz ratova za jugoslovensko nasleđe. Sejale su smrt po svim ratištima u Krajini, Bosni i na Kosovu, a sada prevrću pesak sirijske pustinje.

- U Islamskoj državi ratuju profesionalci koji su umešno organizovali efikasnu odbranu. Pogledajte samo kako ratuju. Oni umeju da planiraju operacije, razumeju šta je taktika - pomalo sa profesionalnim uvažavanjem govori Hadir.

Isto je i u nekoliko desetina kilometara udaljenom Karajtajnu. Pustinjski put do Palmire i dalje ka Raki predstavlja jedinstveni deo fronta. Njime teroristi prebacuju pojačanja i municiju, a ispresecano tlo i kameniti visovi daju džihadistima da se brane, ali i da napadaju.

Vojska je prišla četiri kilometra do Karajtajna kad su teroristi ubacili u borbu rezerve. Pod zaštitom artiljerije, teških mitraljeza i minobacača, teroristi su pokušali da okruže prednje odrede vojske. Ali, Sirijci su se probili na obližnje brdo i izašli iz mini obruča. Tada su tenkovi udarili po teroristima s udaljenosti od jednog kilometra. Džihadisti su na to poslali samoubice opasane eksplozivom, uzdajući se u sumrak, ali su svi pobijeni već na 400 metara. Bez obzira na gubitke, džihadisti ipak kreću u juriš koji odbija vazduhoplovstvo. Rat je odložen do sledećeg dana.
 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2016. 12:14
Mislim da ce promeniti ime tom sistemu "Suncepek" u "Kokoshpek". Toliko je ispekao kokoshaka koje trckaraju u patikama opasane eksplozivom po pesku...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online