Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
07:45
Lj. Ivanović, Z. Mirković A

Grčka brana za talas izbeglica

Sporazum između Evropske unije i Turske kojim treba da se obuzda priliv migranata u Evropu od juče je na snazi. Prema sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve ilegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Reuters
Težak dogovor: Grčka postala centar za azil


Takođe, balkanska ruta će ostati zatvorena. U međuvremenu agencija AFP prenosi da Grčka neće biti u mogućnosti da počne da vraća izbeglice u Tursku od danas. AFP prenosi da je grčki premijer Aleksis Cipras obavestio juče ministre da budu spremni za početak prebacivanja izbeglica, ali da su zvaničnici rekli da ima za to treba više vremena.

- Ovakav plan ne može da počne da se sprovodi samo za 24 sata - rekao je portparol koordinatora vlade za politiku prema izbeglicama Jorgos Kiricis.

Stižu milijarde

Kako je ranije navedeno, EU je vladi u Ankari već počela da isplaćuje svotu od tri milijarde evra za troškove zbrinjavanja izbeglica na turskoj teritoriji i pokrenula pripreme za uvođenje režima EU bez viza za turske građane od juna ove godine, s tim da turske vlasti ispune za to sve uslove.

Prema podacima zvaničnika, u petak je na grčka ostrva preko Egejskog mora prešlo 1.500 izbeglica, duplo više nego prethodnog dana. Inače, prema rečima Ciprasa, oko 2.300 bezbednosnih i pravnih stručnjaka bi trebalo da stigne u Grčku kako bi pomoglo sprovođenje sporazuma. Pariz i Berlin su obećali da će poslati 600 policajaca i eksperata za azil.

Očekuje se da će izbeglice početi da se vraćaju u Tursku od 4. aprila. U Grčkoj trenutno ima 47.500 izbeglica, 8.200 na ostrvima i 10.500 u kampu Idomeni na granici sa Makedonijom.
Više hiljada ljudi u subotu posle podne demonstriralo je u Beču protiv politike austrijske vlade prema izbeglicama i dogovora EU sa Turskom.

Prema organizatorima na skupu pod motom "Izbeglice dobrodošle! Ne tvrđavi Evropa", učestvovalo je 16.000 ljudi, a policija tvrdi da je bilo "svega" 2.500 demonstranata.

Štrahe: Ovo je samoubistvo

Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe smatra da je sporazum EU i Turske ravan "samoubistvu". On je ocenio da je postignut loš i neodgovoran dogovor, prema kojem Turskoj u narednih nekoliko godina treba plaćati 16 milijardi evra. Štrahe se, takođe, usprotivio viznoj liberalizaciji za turske državljane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online