Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
08:15
B. Božin - Vesti A

Sorošev čovek savetuje Merkelovu

Portal Epoh tajms otkriva spregu 85-godišnjeg finansijskog magnata Džordža Soroša i kreatora "dila" između EU i Turske Geralda Knausa, koji je šef Evropske inicijative za stabilnost (ESI), finansirane od strane američko-mađarskog milijardera koji je bogatstvo zgrnuo špekulcijama na berzi.

Reuters
Ozloglašeni bogataš: Džordž Soroš

Austrijanac Knaus je već mesecima savetnik Merkelove u izbegličkoj krizi, a u intervjuu listu "Velt" izjavio je da savetuje političarima da broj izbeglica saopštavaju tako da "zvuči manje preteće".

Tako, primera radi, trebalo bi da govore o kontingentima o 900 izbeglica dnevno, što će Evropa lakše da svari nego brojku od 330.000 godišnje. Knaus je takođe prošlog septembra prezentovao plan za preuzimanje 500.000 izbeglica godišnje iz Turske.

Jedna od vođa antiislamskog pokreta PEGIDA, Tatjana Festerling, direktno je prozvala kancelarku Angelu Merkel da se upravlja prema diktatu američkog milijardera Džordža Soroša, koji je više puta prozivan da podržava nekontrolisanu ilegalnu migraciju.

- Gospođo Merkel, kažem vam da onaj ko dopušta da vladin posao vodi Soroš, taj čini državnu izdaju.

Ona je podsetila da je mađarski premijer Orban još ranije za Soroša rekao da je strateg izbegličke krize i uporedila ga i sama sa "poludelim sektaškim vođom" .

U Nemačku je u toku prošle godine pristiglo dva miliona stranaca, prva je procena Saveznog zavoda za statistiku u Vizbadenu. Prema navodima ove institucije, to je najveće doseljavanje u Nemačku od postojanja statistike. Razlog je u prvom redu jak priliv izbeglica koje traže azil u Nemačkoj.

Kako je istovremeno oko 860.000 stranaca nastavilo da migrira, proizilazi iz svega saldo od 1,14 miliona doseljenika - što je najviši registrovani broj stranaca u istoriji Nemačke.

Zašto ne ostanu?

Nemački profesor i sociolog sa Univerziteta u Bremenu, Gunar Hajnzon, predlaže kao rešenje za aktuelnu krizu da izbeglice jednostavno ostanu na Bliskom istoku. On je inicirao da Merkelova i EU pregovaraju sa Organizacijom za islamsku saradnju (OIC), koja obuhvata 57 islamskih država sa preko 26 miliona kvadratnih metara teritorije, što je 75 puta veće nego površina Nemačke i skoro sedam puta veće od teritorije Evrope. Deset miliona izbeglica bi tamo činilo samo 0,6 odsto od 1,5 milijardi stanovnika, a 100 miliona muslimana bi činilo migrantski udeo od 6 procenata, što je zanemarljivo u odnosu na evropske srazmere.

Prošle godine je porastao broj doseljenih za 49 odsto, dok je broj odseljenih porastao samo za 12 odsto. "Saldo doseljavanja se time skoro duplirao u prošloj godini", navodi se u izveštaju.
Jedno frajburško istraživanje je došlo do zaključka da će se do kraja ove godine broj izbeglica u najboljem slučaju redukovati na 1,8 miliona, a u najgorem slučaju će dostići čak 6,4 miliona novopridošlica u Nemačku!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online