Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.04.2016.
10:38 >> 17:18h
Vestionline A

Tenkovi, pucnji i neredi na ulicama Nagorno Karabaha

U žestokim sukobima koji su izbili u noći između petka i subote između jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu ubijen je jedan dečak dok je još dvoje dece ranjeno, rekao je portparol lidera tog regiona, dodavši da je reč o najgorim sukobima od 1994. godine. Prvi snimci iz Nagorno Karabaha objavljeni su na društevnim mrežama na kojima se vide tenkovi i druga vojna vozila na ulicama grada Stepanakerta.

twitter.com
Ponovo sukobi u Nagorno Karabahu, među žrtvama i deca

Posle skoro 22 godine mira u Nagorno Karabahu su se ponovo sukobile jermenska i azerbejdžanska vojska.

Najnovije informacije kažu da u toj nepriznatoj republici i dalje vladaju neredi, kao i da se čuju pucnji koji dolaze sa granice sa Azerbejdžanom.

Zvaničnici obeju bivših sovjetskih republika međusobno se optužuju u subotu za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanela teške gubitke drugoj strani, prenosi AP.

Portparol separatističkog predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da je u borbama ubijen 12-godišnji dečak, dok je dvoje dece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija. 


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Tass. 

U subotu tokom dana ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Jermenije i Azerbejdžana saopštile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi. 

- Predsednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprečavanja novih žrtava - izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Sukobi su izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski jermenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a jermenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

- Oružane snage Jermenije prekršile su primirje duž linije sukoba 127 puta u poslednja 24 sata - rekao je azerbejdžanski ministar odbrane u subotu. U saopštenju se dodaje da je jermenska vojska upotrebila minobacače i teške mitraljeze. 

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je suprotna strana započela ofanzivu u noći 1. aprila uz upotrebu tenkova, artiljerije i avijacije i da su sada oni krenuli u kontranapad u više pravaca. Izvor iz ovog ministarstva je rekao agenciji "Interfaks" da je oboren azerbejdžanski helikopter i da suprotna strana trpi velike gubitke u živoj sili i vojnoj tehnici. Baku negira ove informacije.

Ministarstvo odbrane Karabaha saopštilo je da je tokom granatiranja njihove teritorije poginuo jedan dečak, dok je dvoje dece ranjeno.

Predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova saopštila je da Moskva pažljivo razmatra informacije koje dolaze sa Nagorno Karabaha. 

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana počeo je 1988. nakon što je većinsko u jermenskom regionu Nagorno Karabahu proglašena secesija od Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike. Nagorno Karabah proglasio je nezavisnost 1991. što je dovelo do rata koji je trajao sve dok nije potpisan mirovni ugovor, uz posredovanje Rusije, 1994. godine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online