Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
06:17
D. Lukić - Vesti A

Politički zemljotres u Britaniji posle objave Panamskih papira (3): Premijer "štiti privatnost"

Cela serija "objašnjenja" koja su proteklih dana izlazila u javnost samo su dalje komplikovala politički život Kameronu i ostatku imena čiji su prsti uvaljeni u "panamski pakmez".

Reuters
Jure premijera: Protest u Londonu

Kada se političar nađe pod ovako velikim pritiskom, suočen sa neprijatnim pretresom njegovih personalnih računa i finansija, prvi njegov instinkt je da štiti privatnost i kaže za javnost što manje može.

"Crveni trg" u Londonu

U prestižnom londonskom kvartu Belgravia, sa masivnim građevinama iz 19. veka, vlasnici najskupljih zgrada su mahom nepoznati, mada sam skver nosi kolokvijalni naziv "Crveni trg" - sa razlogom jer bi katastarske knjige pokazale da su tu sve zgrade, od milion funti pa naviše, pokupovane posle raspada Sovjetskog Saveza i invazije ruskih bogataša na britansko Ostrvo.

Iza Kameronovog pokušaja da zaštiti tu "privatnost" i kaže što je manje moguće, ostao je mučan, neprijatan trag da ništa još nije do kraja rečeno. Formalno legalno ili ne, suma britanskog dela afere sa Panamskim papirima je podatak da je premijer imao "prste u pekmezu" kompanije čiji je rezon postojanja da bogati i moćni klijenti svih boja i nacionalnosti sakriju njihove milione i milijarde, izbegnu poreze, često operu sumnjivi novac. Sve može da bude legalno, ali nije moralno.

Džejms Kvarubi, stručnjak za oblast poreske politike, sumira britanski deo sage o Panamskim papirima.

- Teško da će uskoro biti značajnijeg otkrića od ovog fakta da se Dejvid Kameron koristio uslugama jednog of-šor trusta i njegovih manipulacija...

To, samo po sebi, ostavlja ružnu sliku o jednom političaru na ovakvom položaju... Problem Kamerona je sada njegov imidž u elektoratu, on je stoga ušao u političku bitku života, kaže Kvarubi.

Prejaka reč? Ne previše. Pogotovo u zemlji u kojoj je običaj, ako ne i pravilo, da se posednicima vrednosti prikriva vlasnik. U londonskoj elitnoj opštini Vestiminster, čak 9,3 odsto zgrada kupljeno je preko of-šor kompanija. Jedna od deset zgrada u ovom delu Londona pripada anonimnoj, of-šor kompaniji za koju se ne zna ni odakle je, ni ko joj je vlasnik. U četvrti Čelzi tih "anonimnih"poseda ima 7,3 odsto, a u finansijskoj prestonici Britanije, Sitiju, oko 4,5 odsto.

Važeći podaci govore da je samo u Londonu, oko 36.000 ovakvih zgrada "bez vlasnika".

(K R A J)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online