Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.04.2016.
13:08
Vestionline A

Šta ruske specijalne snage rade u Siriji?

Rusija je navela da je ključni element u osvajanju Palmire u martu 2016. godine bilo prisustvo komandosa grupe Specnaz u sirijskoj vojsci.

commons.wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski Specnaz glavni egzekutor Vojske Rusije

Kao što je i očekivano, snage Specnaz su organizovale vazdušne napade ruskih bombardera i slale helikoptere, ali i koristile svoje izviđačke veštine da otkriju položaje ISIS-a i usmere sirijsku vojsku i vazdušne snage.

Jedna vest koja  je dospela u širu javnost jeste izveštaj o članu Specnaza kojeg su okružili teroristi ISIS-a i koji je herojski organizovao vazdušni napad na svoj položaj.

Specnaz "peniciilin" za džihadiste

Kao što je bio slučaj u Avganistanu osamdesetih godina i Čečeniji devedesetih godina, snage Specnaza su najveći neprijatelji fanatičnih islamskih ratnika. Jedina stvar koja je drugačija jeste da se snage Specnaca u Siriji nisu koristile za racije.

Kao i njihove zapadnjačke kolege, ruske specijalne snage se obučavaju za izviđačke misije, pružanje bezvednosti za važne ljude i opremu, ali i za sprovođenje racija.

Međutim, u Siriji racije nisu sprovođene zato što je Rusija htela da izbegne gubitak ljudi.

Ruske Specnaz snage se u Siriji zvanično nalaze od oktobra 2015. godine, a nezvanično i godinu dana više. Rusija nije mnogo detaljisala o tome šta Specnaz snage rade u Siriji.

Ove snage su prvobitno poslate kako bi obučavale svoje sirijske kolege da se izbore sa liderima ISIS-a. Naravno, svi rezultati su ostali u tajnosti, što je karakteristično za tajne komando operacije.

Samo najbolji mogu u Specnaz

Razlika između Specnaza i američkih specijalnih snaga je to što su zapadnjački komandosi uglavnom dobrovoljački karijeristi dok ruske specijalne snage čine pažljivo odabrani vojnici koji su se dobrovoljno prijavili za to.

U Čečeniji je stradalo po 10% Specnaz snaga u svakom talasu. Međutim, treba da se uzme u obzir da su iste te snage, kojih je bilo oko par stotina, usmrtile oko 80% čečenskih terorista.

Specnaz snage u Čečeniji i Ukrajini su uglavnom prikupljale informacije o pobunjenicima i otkrivale njihove kampove i pravce kretanja. Prave napade su sprovodili artiljerija i bombarderi.

Kada se Specnaz snage suoče sa pobunjeničkim jedinicama, oni uvek ubedljivo pobede. Interesantno je da u Siriju nije poslat veliki broj vojnika u sklopu Specnaza i da su čak i njihove sirijske kolege činile grupu.

Prvobitne Specnaz snage su osmišljene kao tim za raciju slično SAS-u (britanskim komandosima).

U Rusiji postoji više različitih Specnaz organizacija. Većina njih je u sklopu vojske, mada nekoliko departmana poseduju i mornarica, nacionalna policija, ministarstvo spoljnih poslova i obaveštajne službe. Naravno, svaki od tih departmana je usko specijalizovan za ono čime se njihova organizacija bavi.

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2016. 13:26
" Не нападају Сирију због Асада већ Асада због Сирије ".
Subota 23.04.2016. 13:37
..............igraju argentinski tango
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online