Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.04.2016.
06:15
N. Jokić - Vesti A

Policija štiti "trule" advokate

Drugog dana suđenja u procesu Luksliks, mladi pravnik Antoan Deltur označen je kao "antikapitalista" jer je objavio podatke advokatske kancelarije u Luksemburgu u kojoj je bio zaposlen, otkrivajući tako postojanje prave industrije poreza od koje se ova mala zemlja obogatila kao Katar svojom naftom.

Reuters
Skupa komedija oko mućki: Umesto varalica, na proces dovode Deltura

- Antoan Deltur je antikapitalista jer smatra da nije normalno da multinacionalne kompanije budu oslobođene poreza - rekao je sudiji Rože Ajar, luksemburški policajac koji je vodio istragu. Publika u sudu se glasno smejala kada je čula Ajarov glavni dokaz protiv mladog pravnika: Deltur je na Fejsbuku ostavljao poruke u kojima kaže da je "neprihvatljivo da obični ljudi moraju da plaćaju poreze, a da multinacionalne kompanije mogu da izbegnu tu obavezu uz pravno štimovanje prijave prihoda".Potom je Deltura teretio da je pretplaćen na poruke sa sajta stranke Zelenih, kao i levičarskog internet časopisa "Medijapart", čiji je direktor optužio Luksemburg da zarađuje tako što nudi utočište utajivačima poreza.

Junker je glavni

Eva Žoli upravo je objavila knjigu "Vuk među ovcama" i kao jednu od ključnih figura u korupcionaškim mrežama utaje poreza "u skladu sa zakonom", označava bivšeg luksemburškog premijera i ministra finansija Žan-Kloda Junkera, sadašnjeg predsednika Evropske komisije. On je "paravan iza koga se kriju planine poreske utaje Francuske, trećeg izvoznika oružja u svetu. Junker zna tajne naših predsednika i njihovih partija. Ako dođe do promena one sigurno neće doći odozgo - ni iz Evrope, ni iz države, pa ja zato računam na građane i njihovu reakciju", piše autorka pomenute knjige.

Pojavila se kao svedok i Delturova devojka koja je potvrdila da on uopšte nije politički angažovan, nije član neke stranke, već je jedino privržen Osnovnim načelima slobode građana. "On dakle nije antikapitalista", odbrusila je Delturova devojka policajcu Ajaru.
Odbrana je zatim dovela u pitanje Ajarovu istragu koja je počela kada je na francuskoj TV emitovana reportaža o advokatskoj kancelariji PvC koja je zarađivala ogromne sume "udešavajući" ugovore između 300 najvećih multinacionalnih kompanija i banaka, sa državom Luksemburg, na osnovu kojih su oni tamo prijavljivali svu dobit, a ne u državama gde su je zaista sticali.

Antoan Deltur (27) je izneo podatke o toj "industriji poreza", pa su se on i novinar francuske TV Eduar Peren našli na sudu, optuženi za krađu podataka i odavanje poslovne tajne.
Tokom istrage pravljena je premetačina u prostorijama advokatske kancelarije PvC, ali je policijski islednik Ajar unapred obavestio advokate da stiže tamo sa nalogom za pretres. On je sada priznao najavu dolaska, što je ponovo nasmejalo publiku u sudnici, pogotovo kada je uveravao sudiju da je ipak sve bilo objektivno i "krajnje nepristrasno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online