Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.04.2016.
01:15
B. B. - Vesti A

U romingu skoro kao kod kuće

Pre deset godina otpočela je borba građana EU protiv mrske tarife za mobilno telefoniranje u inostranstvu, takozvanog rominga, koji od danas ulazi u poslednju fazu. Od 1. maja će korišćenje mobilnog telefona i interneta žitelje Unije koštati jedva malo više nego kod kuće - bar na teritoriji EU.

Tanjug/AP
Od danas jeftinije telefoniranje u zemljama EU

Uveden je, naime, propis po kome ponuđači mobilne telefonije svojim klijentima koji putuju kroz EU smeju da naplate samo još dodatnih par centi više po pozivu, SMS-u ili daunlodu nego što je cena "kod kuće". Ovo je finalni korak do potpunog ukidanja ovih nameta koje će uslediti od leta 2017. godine, kada će roming u zemljama EU konačno otići u istoriju.

Telekomunikacione kompanije imaće prava da na cenu razgovora dodaju šest centi po minutu za telefoniranje, dva centa za SMS ili šest centi po megabajtu internet-saobraćaja. Prihvatanje poziva u inostranstvu koštaće najviše 1,2 centa po minutu. Ukupna maksimalna cena, kada se na domaću tarifu dodaju ovi troškovi za inostranstvo, ne sme da prelazi 23 centa po minutu za pozive, sedam centi za SMS i 24 centa za megabajt podataka.

Daju i više nego što moraju

Pojedini mobilni operateri ipak su izašli pred svoje klijente sa fer ponudom, dajući im kontigente minuta koji važe u inostranstvu, ili su potpuno proširili važenje fletrejta i na korišćenje u EU - inostranstvu. Neke kompanije idu čak i korak dalje, pa već mogu da se vide reklame u kojima najavljuju da potpuno odustaju od naplate dodatnih troškova za korišćenje telefona u inostranstvu, iako na njih imaju pravo.

Prvi pokušaji da se zauzdaju nezasite telekomunikacione kompanije koje svoje poslove obavljaju internacionalno svuda po istim zakonima, ali zahtevaju ogromne doplate za građane koji se nađu izvan matične države, za šta inače tehnički nema nikakvog opravdanja, načinjeni su 2007. godine, da bi od tada tarife bivale sve manje. Da borba sa ovim džinovima nije jednostavna, pokazuje to što su oni spremili nove trikove kako se ne bi odrekli zarade. Tako je u toku razmatranje čitavog niza zahteva za "izuzetke od pravila" koje su podneli Evropskoj komisiji, upozoravaju zaštitnici potrošača širom Evrope.

Tako bi korisnici telefona koji imaju fletrejt za neograničeno korišćenje telefona trebalo da se pripaze skrivenih cena, upozorava nemačko udruženje za zaštitu potrošača EČ, jer zakonodavac kod ovog vida plaćanja pretplate nije doneo nikakva obavezujuća pravila.

Tako je moguće da ponuđač u inostranstvu sam zaračunava tarifu za korišćenje telefona jer tako piše u ugovoru. Zato EČ savetuje da dobro pročitate ono što sitnim slovima piše na kraju svakog ugovora za mobilni, jer su već pronađeni slučajevi da fletrejt važi samo u Nemačkoj, na primer, dok se obračun u inostranstvu vrši na bazi minutaže razgovora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online