Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 02.05.2016.
14:23
Vestionline A

Buđanovci uvertira za početak kraja: F-117 otišao u istoriju (i na otpad)!

Američki borbeni avion, tzv. "nevidljivi" F-117, kod nas najpoznatiji po tome što je oboren kod Buđanovaca za vreme NATO bombardovanja naše zemlje 1999. godine, vremenom je polako padao u zaborav, da bi mu ovih dana bilo potpuno presuđeno - na smrt!

wikipedia.org
Više nećemo viđati slike F-117 u letu

Ratno vazduhoplovstvo SAD je 2008. zvanično penzionisalo ove avione kojim su se nekada ponosili, ali oni nikad nisu u potpunosti "otišli". Osam godina su ih čuvali u posebnim hangarima u vojnoj bazi kod grada Tonopa u državi Nevada.

Kongres SAD je zahtevao od Ratnog vazduhoplovstva da zadrži neke od ovih aviona u slučaju da budu potrebni u nekim budućim ratovima. A znamo da Amerikanci bar u njima ne oskudevaju. 

Međutim, tome je došao kraj. Naime, ove nedelje je Komitet oružanih snaga SAD izglasao da se ukine zahtev da "određeni avioni F-117 budu održavani u takvom stanju koje će omogućiti njihovu operativnost u slučaju potrebe". To će Ratnom vazduhoplovstvu SAD-a omogućiti da "nevidljive" F-117 najzad pošalju u Vazduhoplovnu bazu u Arizoni, gde će oni najverovatnije biti rastavljeni na delove.

Stručnjaci smatraju da ne bi bilo iznenađenje, s obzirom na osetljivu prirodu njihove stelt tehnologije, da nakon rastavljanja nadležni ove avione jednostavno zakopaju. Neki od njih sigurno bi predstavljali atraktivne muzejske eksponate.

F-117 avioni su svojevremeno izrađivani oko 30 meseci, što je bilo izuzetno brzo s obzirom na tadašnju najsavremeniju tehnologiju. Bilo je ukupno 64 aviona, uključujući i 5 prototipa, a korišćeni su za bombardovanje Paname, Iraka i Srbije. Ostao je zabeležen istorijski podatak da je jedan F-117 oboren iznad Srbije, i to kod sada već čuvenih Buđanovaca.

Ovi avioni ostaju veoma značajni za američku vojnu istoriju, iako danas više nisu toliko praktični. Amerikanci se sada oslanjaju na borbene avione pete generacije F-22 i teške bombardere B-2, a u planu je i pojačana proizvodnja višenamenskih borbenih aviona F-35, kao i novih bombardera B-21.

Što se nas tiče, F-117 nam sigurno neće nedostajati. Neka idu u penziju, daleko im lepa kuća! A nadamo se da nećemo imati priliku da upoznamo kakve su performanse borbenih aviona koji će ih zameniti. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2016. 21:40
Zamislite samo da zakopaju avion čiji kilogram "vredi" po njihovoj računici 2,2 kg. zlata. Koja je to vrhunska STELT tehnologija kad ni njima nije dobra.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online