Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.05.2016.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Islamska država bačena u pesak

Napredovanje sirijske armije od Palmire kroz pustinju dovelo je do oslobađanja bogatih nalazišta gasa oko Araka i oslabilo pritisak terorista Islamske države na opkoljeni grad Dejr ez Zaur na Eufratu. Branioci 200.000 izbeglica i stanovnika Dejr ez Zaura to su iskoristili da prošire slobodnu teritoriju.

Reuters
Rat otišao dalje: Ruševine posle bitke

Od Palmire do Dejr ez Zaura vodi oko 180 kilometara pustinjskog puta i do probijanja obruča ostalo je još mnogo bitaka. Osim toga, južno od Palmire preti velika grupacija Islamske države od 10.000 do 15.000 terorista koji raspolažu čak i sa tenkovima i višecevnim bacačima raketa otetim iz iračkih kasarni. Prema bliskoistočnim izvorima, sirijska komanda odlučna je da završi sa tom grupacijom Islamske države pre nego što se rastegne ka Eufratu.

Glavnina te grupacije džihadista utvrdila se između Palmire i Karajtajna u istočnom delu bezvodnog planinskog venca Kalamun. Njihovi položaji oslonjeni su na oko 70 kilometara paralelnog puta koji im omogućuje brzo prebacivanje na različite pozicije.

Međutim, oni su proteklih dana odsečeni od snabdevanja iz središnjih delova Islamske države. Još zauzimanjem Palmire presečen je put iz centralne Sirije, a sada su se druge pobunjeničke i terorističke grupe na tom ratištu sukobile s Islamskom državom i preotele granični prelaz prema Iraku i deonicu od oko 30 kilometara puta, čime je prekinuta i poslednja linija snabdevanja iz srca kalifata.

Za to vreme sirijska specijalna divizija Tigar i avganistanski šiiti iz brigade Fejtmijun koje je poslao Iran osigurali su Palmiru u prečniku od desetak kilometara. Iza te zone je pustinja nepogodna za grupisanje većih jedinica Islamske države i potpuno ravna osim na severu.

U ponedeljak su Sirijci i Avganistanci napokon pošli dalje iz Palmire i napredovali desetak kilometara zauzimajući poslednje plodne delove i silos s kojeg navode artiljeriju. Ruski avioni i helikopteri s aerodroma T4 čistili su put pred njima i odmah potom oslobođena je većina gasnih nalazišta i opkoljen grad Arak. Izvori s aerodroma T4 navode da su Sirijci napredovali i južnim paralelnim putem, dakle frontom širokim oko 25 kilometara.

Čudo na Eufratu

Islamska država prinuđena je da prema Araku prebacuje snage koje drže obruč oko Dejr ez Zaura, pošto moraju da brane još bogatija nalazišta gasa. Branioci opkoljenog grada iskoristili su priliku da povrate industrijsku zonu As Sin izgubljenu prošle nedelje i čak napreduju desetak kilometara od sela Masarat.

Cilj te sirijske jedinice jeste pumpna stanica broj 13, preko koje vodi karavanski put kojim bi teroristi s Kalamuna mogli da se izvuku ka Eufratu. Kod pumpne stanice nalazi se čak i mali aerodrom koji vojska namerava da koristi za kontrolu pustinje.

Masakr u bolnici

Režim tišine koji se iz dana u dan produžava u Alepu prekinuli su teroristi artiljerijskim napadom na bolnicu Dubaj. Ubijeno je najmanje 25 ljudi, od toga tri žene, i ranjeno 17, ali još nisu sve žrtve prebrojane. Bliskoistočni izvori ukazuju da je pitanje dana ili čak sata kada će Sirijska armija poći u napad na trećinu Alepa koju drže teroristi bez obzira na američki pritisak. Rusi su već saopštili da će podržati Sirijce.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online