Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.05.2016.
02:00
S. J. - Vesti A

Pružena ruka su rakete uz granicu

SAD i NATO odbacili su pruženu rusku ruku u znak prijateljstva, a danas optužuju Vladimira Putina i Rusiju za odbijanje saradnje, ističe američki novinar i publicista Patrik Bjukenen. On podseća na niz neprijateljskih poteza Zapada prema Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza.

Reuters
Amerika izaziva Rusiju, pa se čudi zašto Moskva reaguje

- Kada se bivši američki predsednik Ronald Regan sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom 1986. godine u Rejkjaviku, Putin je imao 30 godina, a sovjetska imperija prostirala se od reke Labe do Beringovog moreuza. Sovjeti su bili prisutni u Africi, u Karipskom moru i u Srednjoj Americi. Sovjetski Savez je bio superdržava koja je parirala Americi - navodi Bjukenen u listu "Amerika konzervativ".

SAD izazvale haos

Čim je Putin uverio Kijev da stupi u carinsku uniju sa Moskvom, video je organizovani državni udar koji su podržali Amerikanci. Video je "obojene revolucije" koje finansiraju SAD u pokušaju da svrgnu sve režime u svetu sa kojima je Moskva u prijateljskim odnosima, napisao je Bjukenen.

Zatim je Putin posmatrao "napoleonovsko povlačenje Crvene armije iz Evrope" i raspadanje njegove zemlje na 15 država. SSSR je izgubio trećinu teritorije i polovinu stanovništva.

Crno more, koje je nekad pripadalo Sovjetima, podeljeno je između prozapadne Ukrajine na severu, neprijateljski raspoložene Gruzije na istoku i dve bivše države Varšavskog pakta na zapadu (Rumunije i Bugarske), koje su u međuvremenu postale članice NATO-a.

Ruski vojni brodovi na putu od Sankt Peterburga do Atlantika prolaze pored obala osam država NATO-a. Putin je posmatrao kako zapadna vojna alijansa, uprkos obećanjima datim Gorbačovu, postupno "proždire" istočnu Evropu, ukazuje Bjukenen.

Sada Putin čuje kako američki jastrebovi pozivaju u vojni blok tri bivše sovjetske republike - Moldaviju, Gruziju i Ukrajinu.

"Rusija nije prihvatila pruženu ruku partnerstva i izabrala je put neprijateljstva", izjavio je glavni komandant snaga NATO-a u Evropi Filip Bridlav, citira Bjukenen i pita:

- Zašto tražimo od Putina da doživi širenje NATO-a na istok kao pruženu ruku?

On zaključuje da SAD i Zapad sada ubiraju plodove "lako objašnjivog gneva i negodovanja ruskog naroda zbog načina na koji je iskorišćen raspad sovjetskog carstva".

- Zar nismo mi sami odbili ruku prijateljstva koju nam je pružila Rusija kada smo odlučili da joj nametnemo unipolarni svet, kada smo počeli da se igramo "velikog carstva" i borimo za status "velikodušnog globalnog hegemona" - pita Bjukenen i dodaje:

- Ako se sada zaista dešava drugi hladni rat, da li je Rusija ta koja ga je započela?

A Kosovo?

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da se Zapad suočava sa brojnim izazovima, pominjući tu da je Rusija u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope". Akcije Moskve prete da postave novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi najednom dovedeni u pitanje. Ti principi su, kako je prezicirao - da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom. Zaboravio je - Kosovo?!

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 07.05.2016. 10:44
Amerikanci i Britanci su prevarili i opljačkali svakoga koga su mogli pa hoće i Rusiju. Rusi su se na vrijeme trgli i neće dozvoliti da budu opljačkani. Zato USA i Britanija hoće TTIP da bi tako porobili kontinentalni dio EU. Putinu uopšte ne odgovara da se sankcije dignu. Malo ko zna a zapadnjaci neće ni sebi ni drugima da priznaju, sadašnje stanje u Rusiji. Dosada, uvozno orijentisana prehrambena privreda Rusije, se komplet preorijentiše i prosto eksplodira u prehrambenu proizvođačku industriju. Rusija nudi pošten odnos sa EU što USA i Britaniji ne odgovara, pa će što prije pokušati svim sredstvima da porobe kontinentalnu EU prije nego što narodi u kontinentalnoj EU shvate šta ih čeka i koje su stvarne namjere USA i Britanije. Hoće li stari USA-Britanski kolonijalisti uspjeti, vidjećemo. U svakom slučaju, već sjutra čeka "Europejce" život u "zanimljivim vremenima".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online