Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
21:49
Vestionline A

Da li i Nemačku čeka austrijski scenario: Fajman pokazao put Merkelovoj?

Iznenadna ostavka austrijskog kancelara Vernera Fajmana je i dalje jedna od glavnih tema u nemačkim medijima, koji se pitaju da li takav scenario očekuje i Nemačku.

Reuters
Da li je Nemačka sledeća: Verner Fajman i Angela Merkel

Naime, kako prenosi Dojče vele, Fajmanova ostavka je proistekla iz okolnosti kakve su vidljive i u Nemačkoj - političko krivudanje i neodržana obećanja.

Izbeglička kriza

Kako piše Vestfalenpost, Fajman je bio simbol za to, kada je reč o izbegličkoj krizi, najpre je bio oličenje ljudskosti, a onda se prebacio na restriktivan kurs istočnoevropskih zemalja.

- A nije mu uspelo ni da oporavi privredu. Austrijom, zbog konfliktnih odnosa u koaliciji, nije lako vladati. Ali ljudi cene doslednost, postojanje crvene niti, politiku sa perspektivom. A te zahteve Verner Fajman više nije mogao da ispuni - dodaje Vestfalenpost.

Prema navodima Hanoverše algemajne cajtunga, Fajman je odgovoran za pogrešnu strategiju svoje vlade koja se mnogo udaljila od temeljnih načela socijaldemokratije.

- Zato je njegov odlazak logičan - konstatuje list iz Hanovera, dok Ajzenhauer prese ističe da je Austrija učinila Evropi medveđu uslugu i da je to poruka poslata ostatku kontinenta, uključujući i Berlin.

Danas Austrija, sutra Nemačka

Najdalje je otišao Sabriker cajtung, koji ističe da Nemci nemaju razloga da se raduju i da je sve jače osećanje da "ovo što se desilo u Austriji sada čeka i Nemačku".

- Odlazak Fajmana neće osloboditi Austriju bede. Ta zemlja zna samo za velike koalicije. Birači su shvatili da je razlog za zastoj u državi upravo cementirana veza Socijaldemokrata i konzervativne Narodne stranke. Predsednički izbori su bili samo početak njihovog besnog obračuna sa aktuelnom vlašću. Teško je verovati da će velika koalicija da preživi sve do jeseni 2018. kada joj ističe mandat, novi izbori se smeše - piše Hajbroner štime.

"Badiše cajtung" piše da Fajmanova ostavka nije posebno iznenađenje.

- Njegova popularnost je drastično pala. Već i trenutak u kome je podneo ostavku ukazuje da je reč o kapitulaciji - uoči odlučujućeg kruga predsedničkih izbora, to je signal da vlast treba da preuzmu desničarski populisti Slobodarske stranke - navodi se, dok Rajn-nekar-cajtung dodaje da je debakl socijaldemokrata na predsedničkim izborima je pokazao da se imitiranje desničarskih populista nije isplatilo.

Slomilo ga približavanje desničarima?

"Koketiranje" s desnicom je u prvi plan istakao i Veclarer noje cajtung, pita se da li je približavanje desnopopulističkoj Slobodarskoj stranci politički valcer prilagođavanja realnosti, ali i ističe da se politika ne vodi vrtoglavim okretima.

- U Austriji možemo posmatrati ono što će se u Nemačkoj desiti za nekoliko godina ukoliko se na čelu AfD pojavi ličnost sa harizmom kakvu je imao Jerg Hajder. Oni koji u Nemačkoj ne žele takav razvoj događaja, morali bi da etabliranim strankama jasno stave do znanja da je krajnje vreme da postanu ubedljive u traženju rešenja za probleme - ističe Algemajne cajtung.

Da sukob sa Slobodarskom strankom neće moći da se izbegne piše i Frankfurter algemajne cajtung, uz napomenu da to treba učiniti ofanzivno, pametno i bez zaziranja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online