Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 23.05.2016.
20:20
Vestionline A

Nemcima "gori pod nogama": Uz azil daju stan, hranu i 350 evra

Zbog velikog priliva izbeglica neke opštine u Nemačkoj su finansijskom škripcu a posebno su pogođeni veliki gradovi poput Berlina, jer izbeglice najradije idu tamo.

Reuters
Nedovoljno sredstava za zbrinjavanje migranata u Nemačkoj

Iako je Nemačka osmislila plan finansiranja za izbeglice, sredstva namenjena saveznim državama i opštinama su nedovoljna i oni traže da se teret ravnomernije rasporedi između njih i savezne vlade. 

U Nemačku je prošle godine, prema procenama, došlo više od milion izbeglica, a nemačko Ministarstvo finansija računa da će za zbrinjavanje izbeglica do 2020. godine biti potrebno 93,6 milijardi evra. Taj novac biće izdvojen za smeštaj, integraciju, ali i za borbu protiv razloga zbog kojih ljudi napuštaju ratna područja, prenosi "Radio Dojče vele". 

Ministarstvo finansija procenjuje da će ove godine u Nemačku doći 600.000 izbeglica. Iduće godine, taj broj bi trebalo da iznosi 400.000, a sledećih godina 300.000 godišnje. Prošle godine je u Sistemu za registraciju i raspodelu izbeglica (EASY) registrovano više od milion izbeglica. Od toga je 477.000 zatražilo azil, navodi se u prilogu nemačkog radija. 

Država obezbeđuje azilante

Reuters

Nemačkim zakonom je regulisano da potražioci azila dobijaju sve što im je potrebno za život: hranu, odeću, lekove i aparate za domaćinstvo. U prihvatnim centrima samci umesto toga mesečno dobijaju 135 evra. Ukoliko potražioci azila više ne žive u prihvatnim centrima, mesečno dobijaju 354 evra. Osim toga, država preuzima stanarinu i ostale troškove. 

Od novembra 2015. godine potražioci azila i osobe koje imaju tzv. "trpljeni boravak" (Duldung) i koje imaju "dobre perspektive da dobiju pravo boravka" imaju mogućnost pohađanja kurseva integracije. 

Ti kursevi, se, dodaje "Dojče vele", sastoje od kursa nemačkog jezika, 600 školskih časova, kao i tzv. kursa orijentacije, koji traje 60 školskih časova. Polaznici kursa integracije na kraju bi trebalo da govore nemački jezik na tom nivou da mogu bez problema da počnu da rade u nekom preduzeću. 

U međuvremenu je daleko više zainteresovanih za te kurseve nego što ima slobodnih mesta. 

Savezna vlada snosi troškove

Troškove zbrinjavanja izbeglica u Nemačkoj snose savezna vlada i savezne pokrajine koje novac dalje prosleđuju gradovima i opštinama koji finansiraju ustanove za prihvatanje izbeglica, školovanje dece-izbeglica ili brigu o maloletnim izbeglicama koje su u Nemačku stigle same. Budžeti mnogih opština su kroz te izdatke veoma opterećeni, navodi se u tekstu. 

Prošlog septembra nemačka vlada je obećala da će saveznim pokrajinama, paušalno, po izbeglici, da izdvoji po 670 evra. Taj iznos biće isplaćivan sve dok ta osoba prima pomoć regulisanu zakonom o pomoći koja se pruža potražiocima azila.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da ta suma nije dovoljna i da je saveznim pokrajinama potrebno više novca. Sa 670 evra se pokriva samo 20 odsto sume koju za izbeglice izdvajaju savezne pokrajine, priznala je nemačka kancelarka Angela Merkel kada se u aprilu sastala sa premijerima nemačkih saveznih pokrajina. 

Zato je, kako se navodi, ispravan predlog saveznih pokrajina i opština o pravednoj i fer raspodeli tereta. Savezne pokrajine naime traže da savezna savezna vlada bi trebalo da preuzme 50 odsto troškova, a odgovor na to pitanje trebalo bi da bude donesen na sastanku koji će biti održan 31. maja. 

Veliki gradovi na udaru

Pod posebnim su teretom veliki gradovi, prenosi "Dojče vele". Urbana područja i veliki gradovi posebno privlače izbeglice jer tamo žive njihovi sunarodnici i tamo imaju bolje šanse na tržištu rada. 

U glavnom gradu Berlinu, koji je ionako u finansijskim problemima, smatraju da će ove godine za zbrinjavanje izbeglica morati da izdvoje 900 milijuna evra. Gradski senat je u budžetu planirao samo 600 miliona i nada se pomoći savezne vade. To ipak ne znači da će država morati da se zadužuje jere su prihodi od poreza u Nemačkoj u porastu i mogu da pokriju troškove za zbrinjavanje izbeglica, navodi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2016. 01:00
Ako se ovo Njemacko ludilo nastavi za koju godinu ce se zvati " Savezni Njemacki Emirati"
Ponedeljak 23.05.2016. 21:24
Al uticu ruske sankcije na Zapad , a posebno na Nemacku !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online