Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.05.2016.
21:29
I. K. - Vesti A

Faludža mora pasti

Iračka armija pošla je u napad na Islamsku državu utvrđenu u velikom gradu Faludža na Eufratu i već prvog dana ostvarila značajan uspeh.

Reuters
Borbe dan i noć: Pripadnici specijalnih snaga Iraka

Prema informacijama s terena, slomljena je odbrana terorista na isturenim položajima istočno od grada. Iračani su oslobodili cementaru, bivšu vojnu bolnicu i industrijsku zonu. Džihadisti su se držali još samo u prigradskim naseljima Šabi as Sani i Sadžar.

Međutim, oni su bili izloženi stalnim artiljerijskim i pešadijskim napadima, a Iračani su probili njihovu odbranu zauzevši Al Lajfiju, smeštenu između tih mesta. Odmah potom pao je i Šabi as Sani, a Sadžar i utvrđeni rejon u Karmi našli su se potpuno odsečeni od Faludže. Neizvesno je da li su teroristi u njima uspeli makar delimično da se povuku u grad, tim pre što je vojska zauzela most kod Karme.

Takođe, stigle su vesti da su se Iračani probili ka južnom kvartu Al Nijamija, čime su širokim frontom prišli samom gradu, pa sada najavljuju ulične borbe slične onim od pre tri meseca kada su oslobodili Ramadi.

Snage Islamske države opkoljene u Faludži još su snažne i ne samo da se brane nego izvode i ofanzivna dejstva. Poslednja dva meseca odbacili su iračku armiju osam do deset kilometara južno i zapadno od Faludže i zauzeli nekoliko prigradskih naselja među kojima je najveća Saklavija. Stoga je vojska izabrala da napadne grad s istoka, gde su rovovi Iračana bili udaljeni i do kilometar i po od prvih kuća.

Međutim, Islamska država se nedavno probila do Ramadija i Iračani se plaše da bi mogla da napadne taj grad kako bi ih odvukla od Faludže. Zato se vojska nada da će posao u Faludži završiti za što kraće vreme, pa su u tom cilju istočno od grada dovedene krupne jedinice i snage provladinih plemena i šiita. Pomaže im američko vazduhoplovstvo.

Padom Faludže teroristi bi bili isterani u pustinju i uski pojas duž Eufrata. Izveštači s terena tvrde da bi to bio najveći poraz Islamske države do sada.

Predaja ili smrt

U nedelju je iračka komanda pozvala 75.000 preostalih stanovnika da napuste grad nekim od sedam koridora, a ako ne uspeju da na prozore istaknu bele zastave. Međutim, gradom gospodare radikalni sunitski klanovi, tako da deo žitelja podržava Islamsku državu i ne namerava da se preda, pa je izvesna opšta klanica.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online