Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.05.2016.
09:43
Vestionline A

"Putin postao glas konzervativaca u Evropi"

Putin se pred Zapadom pozicionira kao zaštitnik nacionalnih posebnosti i tradicionalnih vrednosti, ocenio je analitičar Matje Slama u intervjuu za francuski list "Figaro" i istakao da je "putinizam" u određenoj meri u duhu vremena i korelaciji sa sve prisutnijim otporom globalizaciji.

Tanjug/AP
Putin promoviše tradicionalne i duhovne vrednosti

- Tenzije u odnosima između Rusije i Zapada (Evrope i SAD) ne mogu se objasniti samo prostim sukobom interesa, već u svemu treba tražiti značajnu ideološku pozadinu, koja zapravo i stoji iza dva po svemu različita pogleda na svet - smatra Slama, autor nedavno objavljene knjige "Rat svetova", u kojoj analizira uzroke dubokog rivalstva Rusije i Zapada.

U intervjuu za "Figaro", ovaj analitičar je istakao da Putin kritikujući Zapad vrlo često podseća na uništavanje tradicionalnih vrednosti i brisanje granica između različitih naroda i kultura. Pritom on slavi duhovne, kao i tradicionalne porodične i religiozne vrednosti.

- Na taj način Putin pokazuje autentičnu viziju sveta, on se pred liberalnim Zapadom, koji zaboravlja na svoje duhovne temelje, pozicionira kao zaštitnik tradicionalnih vrednosti. On posebno oštro kritikuje zapadni univerzalizam, nameru jednog dela sveta da po ugledu na sebe oblikuje sve ostale. Tako on osuđuje mešanje Zapada u poslove drugih zemalja, bilo da je reč o Ukrajini ili Bliskom istoku - smatra Matje Slama.

- Ne bi bilo ispravno ogromnu popularnost Putina u Rusiji objašnjavati isključivo osećanjem uvređenog ponosa, koji je zavladao posle raspada Sovjetskog Saveza i neuspelog iskustva "liberalne" vlade Borisa Jeljcina. Podrška, koju ima ruski predsednik, takođe, umnogome se može objasniti značajem koji tradicionalne vrednosti imaju za Ruse. Putinova politika savršeno odgovara raspoloženju velikog dela ruskog društva - objašnjava Slama.

- U svetu, a posebno u Evropi, Vladimir Putin je postao u izvesnom smislu glas konzervativaca. Popularnost ruskog predsednika među evropskim konzervativcima svedoči o njegovom umeću da oseti duh vremena. Njegov talenat ogleda se u činjenici da je u odgovarajućem trenutku uspeo da svoje ideje poveže sa idejama onog dela evropske javnosti, koja je sve više neprijateljski raspoložena prema globalizaciji i multikulturalizmu i sve više ceni svoje korene i "prirodnu zaštitnu ogradu", odnosno državne granice -  zaključuje analitičar, prenose portali.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2016. 11:58
Prepreka ukidanju granica, ukidanju kulture, prepreka pljački resursa od strane USA i Britanije koji hoće "Svjetsku vladu" kojom bi oni komandovali, Jednu vojsku čiji bi oni bili komandanti i sa takvom NATO silom primoravali sve na poslušnost tako da svi rade a profit da ide u USA i Britaniju da bi neradnici i kolonijalni pljačkaši legalno uživali i živjeli na račun rada i bogatstva cijelog svijeta. Sada i kontinentalna Evropa već stenje pod lancima kolonijalizma USA i Britanije. Vide oni sve to i otuda pobuna. Niko se od dobra nije branio.
Četvrtak 26.05.2016. 12:38
"Matje Slama" ??? ... "trese praznu slamu" , uostalom konzervativci su fassisti ili ultra desnicari !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online