Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.05.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

Gabrijel: Kraj sankcija Rusiji!

Zahtevi za okončanjem ekonomskih sankcija između EU i Rusije su sve glasniji, piše "Dojče virtšafts nahrihten". Sada se oglasio i ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji traži postepeno ukidanje sankcija EU nametnutih zbog ukrajinske krize.

Reuters
Nemački vicekancelar se udaljio od politike Angele Merkel

- Iz našeg iskustva znamo da trajna izolacija ništa ne donosi. Na kraju pomaže samo dijalog, rekao je on za agenciju DPA.

Gabrijel je naravno stavio do znanja da je dalja normalizacija ekonomskih odnosa moguća samo ako se održe dogovori iz Minska o mirovnom procesu u Ukrajini. Trajna konfrontacija bi bila pogrešan put.

- To ne znači da odobravamo ono što je Rusija uradila. I takođe ne odstupamo od toga da građanski rat u Ukrajini mora da se okonča, poručio je Gabrijel.

Nemačka najvažniji partner

Ruski ministar industrije Denis Manturov je na Ruskim danima u nemačkom gradu Rostoku takođe naglasio da je "privreda na obe strane zainteresovana za dalji razvoj odnosa, zaključivanje partnerstava i jačanje trgovine i investicija". On je nezavisno od sankcija pozvao na ulaganja u rusku industriju, jer je, kako je rekao, Nemačka za njegovu zemlju najvažniji partner.

I list "Bild", inače lojalan transatlantskom partnerstvu, najavljuje pobunu iz Rostoka protiv Merkelove: "Mnoge izjave podsećaju na otvoreno negodovanje protiv kancelarke Merkel i EU. Od jedinstvenog otpora prema Moskvi nije bilo ni traga... Pokrajina Meklenburg-Forpomeranija se ovim skupom nemačko-ruskih preduzetnika otvoreno postavila kontra sankcija EU i savezne vlade. Skoro svaki govornik je bio protiv kursa kancelarke Merkel i zahtevao radikalne promene. Hala je bila prepuna onih sa razumevanjem za Rusiju", citirao je list bivšeg kancelara Šredera.

Trgovina prepolovljena

Činjenica je da su posledice sankcija po privredu i samim tim zaposlene izvan vojne industrije u Nemačkoj i Rusiji - poražavajuće. Obim trgovine između dve zemlje prepolovljen je sa 105 milijardi evra u 2013. godini na 52 milijarde evra u prošloj godini, podaci su koje je izneo Aleksej Likačev, zamenik ruskog ministra za ekonomski razvoj.

Premijer (istočnonemačke) pokrajine Meklenburg-Forpomeranije, Ervin Selering, bio je glavni inicijator da se po drugi put organizuju Ruski dani i glasni zagovornik za okončanje sankcija, koje "nisu ništa doprinele". Skup u Rostoku, na kojem se okupilo oko 600 predstavnika privrede i politike obeju zemalja, pokazao je želju za normalizacijom i "nestrpljivo čekanje na to da sankcije konačno padnu", zaključuje "Dojče virtšafts nahrihten".

Štajnmajer: Teški razgovori

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da se EU suočava sa teškim razgovorima o produženju sankcija protiv Rusije povodom konflikta u Ukrajini usled sve većeg otpora pojedinih država. On je rekao da bi Zapad trebalo da pokrene dijalog sa Rusijom o "obnovi" izgubljenog poverenja i rešavanju kriza u Siriji i Libiji, uz napomenu da "unutar EU raste otpor prema produžavanju sankcija protiv Moskve". Sankcije EU protiv ruskog bankarskog, odbrambenog i energetskog sektora ističu u julu, a za njihovo produžavanje potrebna je podrška svih članica Unije.

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2016. 15:40
Razumijem ja sad ovogam jadnika. On se jadan tješi a zna da nikada više neće biti posla i para iz Rusije za USA-EU proizvođače mesa i mnoge grane poljoprivredne i prehrambene industrije sa zapada. Sad će da krene izvoz kvalitetnijeg i jeftinijeg mesa i poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u SAD i EU. Vidjećemo hoće li "europejci" kupovati europsko-američko skuplje i lošije ili rusko jeftinije a bolje? Zato sada EU ne smije da skine sankcije. Neka plaču, pomoći nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online