Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.05.2016.
13:13
Vestionline A

Izbeglice masovno prelaze u hrišćanstvo

Izbeglice i migranti muslimanske veroispovesti masovno se pokrštavaju, a za to postoji više razloga, navode evropski mediji.

Reuters
Pastor Gotfrid Martens pokrštava muslimane u crkvi u Berlinu

Stotine Pakistanaca i Avganistanaca čekaju u redovima ispred bazena u Hamburgu gde će sveštenici da ih krste. Slični prizori mogu da se vide širom Nemačke, Holandije i Danske i taj trend se širi Evropom. Evropske crkve danas više posećuju preobraćenici, nego oni koji su odavno kršteni.

Do sada su hiljade muslimana prešle u hrišćanstvo, a reakcije sveštenstva su različite. Gotfrid Martens, nemački pastor iz Evangelističko-luteranske crkve u Berlinu, kaže za ovaj fenomen da je "Božji dar". U njegovoj parohiji se nalazi oko 1.200 Avganistanaca i Iranaca koji su se u poslednje tri godine preobratili. Oni slušaju ceremonije prevedene na njihove maternje jezike preko slušalica.

Jedna Iranka je za "Štern" rekla da je u hrišćanstvu pronašla mir i sreću koje nije nalazila u islamu.

- U islamu smo živeli u strahu, strahu od Boga, od kazne,… Ali Hrist je Bog ljubavi - kaže ona.

S druge strane, mnogi sveštenici veruju da muslimani osećaju pritisak i da ne žele iskreno da budu hrišćani. Pastor jedne crkve u Amsterdamu kaže da oni rado pokrštavaju ljude ako im od toga zavisi život.

- To je naša crkva radila kako bi pomogla Jevrejima tokom Drugog svetskog rata - rekao je on.

Međutim, masovno pokrštavanje može da ima i negativne posledice po migrante. U Holandiji, na primer, to naglo pokrštavanje neće pomoći kod zahteva za dobijanje azila, jer to holandskim vlastima izgleda sumnjivo.

Ukoliko im zahtev za azil bude odbijen i budu morali da se vrate u svoje zemlje, migranti će se suočiti sa svojim sunarodnicima kojima se neće svideti činjenica da su menjali veru.

U Nemačkoj je, međutim, prelazak u hrišćanstvo prednost. Pastor Martens kaže da je većina novih članova njegove parohije dobila azil.

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2016. 14:23
Pastor jedne crkve u Amsterdamu kaže da oni rado pokrštavaju ljude ako im od toga zavisi život. - To je naša crkva radila kako bi pomogla Jevrejima tokom Drugog svetskog rata - rekao je on. ..........................................................................................................................Ta sekta je to radila i u ndh-ziji sto nevoljnicima nije puno pomoglo. Sektasi zive na nevoljama ljuckim. 1 000 ljudi na milion prispjeli izbjeglica i razno razni migranata je zanemariva brojka. Dzihad na velika vrata stize u evropu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online