Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 30.05.2016.
21:36
B. Božin - Vesti A

Posledice sankcija Rusiji: U Bavarskoj mleko jeftinije od vode

Sankcije EU uvedene Rusiji postale su omča oko vrata za ekonomski najjaču nemačku pokrajinu Bavarsku, posebno za njenu mlekarsku industriju koja je sa 34.000 mlekara najveći proizvođač u zemlji. Ovih dana se u nemačkim trgovinama može naći litar mleka za 46 centi, a pakovanje butera za 70 centi, i to ne samo u diskontima. Proizvođači "zarađuju" u proseku 23,24 centa, a u nekim regionima i manje od 20 centi, pri čemu je najmanje 30 ili 35 centi - krajnja isplativa granica!

Reuters
Gnevni farmeri: Protest ispred Brandenburške kapije u belrinu

Prema podacima nemačkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača, sankcije su glavni razlog za drastičan pad cena mleka, dok nemačka vlada tvrdi da nisu sankcije, nego prevelika ponuda mleka razlog za pad cena.

Taj stav zagovara naročito ministar privrede Kristijan Šmit, koji problem vidi u tome da su pri visokim cenama mleka nemačke mlekadžije proširile kapacitete i stvorile višak ponude na tržištu, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

On je, uoči sastanka sa proizvođačima u Berlinu, najavio garancije, kredite i poreske olakšice za proizvođače, iako je nejasno o kojim sumama je reč.

Prva mera je da se cene u prodavnicama vrate na pređašnje. Čak je i kancelarka Angela Merkel lično garantovala pomoć seljacima u trenutnoj krizi.

Takođe, komesar EU za agrarna pitanja Fil Hogan je najavio dalje ustupke mlekarima koji najviše trpe zbog sankcija.

U ovoj godini je već otkupljeno 218.000 tona obranog mleka po fiksnoj ceni. Holgan će predložiti da se gornja granica za kupovinu proizvoda po fiksnim cenama podigne na 350.000 tona. Prošle godine je bilo subvencija za oko 2,8 miliona tona mleka, putera i sira, što je značajno doprinelo da cene mleka nisu otišle još niže.

Ukinite kaznene mere!

Zahtevi za ukidanjem sankcija, međutim, ne jenjavaju. Udruženje bavarske privrede je zahtevalo trenutni prekid ovih kaznenih mera, koje štete "u istoj meri i zemljama-članicama EU, a pre svega Bavarskoj", citira list "Oberbajeriše Folksblat" izjavu šefa pomenutog Udruženja Bertrama Brosarta.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2016. 09:20
Što vam "Ameri" i Britanci ne kupe vaše proizvode. Rusija sada ima svoje čisto i nezagađeno mlijeko, sir, kajmak, puter, meso, voće, povrće i sve će ga više biti. Jeftinije je od vašeg mnogo a kvalitetnije je duplo. Nemate vi više nikakvih šansi da se vratite na Rusko tržište. A silom kojom ste pokušali, ne možete. Točka, Tačka točkica-tačkica. Da bolje raumijete.
Ponedeljak 30.05.2016. 21:46
Чудан је овај свет, једни страдају, други перу руке а трећи трљају руке.Тако је то, нигде искрености.Е сад буди неутралан ако можеш.
Utorak 31.05.2016. 01:09
Samo u Bavarskoj 34 000 mlekara !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online