Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2016.
21:36
N. Jokić - Vesti A

Radnici neće da postanu roblje

Zbog novog zakona o radu, samo desetak dana uoči početka Evropskog fudbalskog prvenstva u Parizu, sindikat francuske železnice zapretio je "neograničenim" štrajkom koji je počeo sinoć, služeći se svojim poznatim oružjem - paralizom zemlje.

Tanjug/AP
Bilo pre neki dan: Putnici izlaze iz voza u Parizu

Pošto ga je vlada dekretom nametnula Parlamentu, predlog ovog zakona je po "redu vožnje" otišao na čitanje u Senat. Odatle će još oštrija verzija teksta zakona biti vraćena u Parlament koji će o njemu raspravljati 15. juna. Sindikati upravo zato izabrali "dan uoči" - 14. jun za opšti štrajk kako bi izvršili pritisak na poslanike.

U međuvremenu traje rovovski rat između sindikata i vlade. Najradikalniji sindikat CGT odrekao se juče tvrde linije i predložio nastavak pregovora, dok je šef sindikata poslodavaca nazvao štrajkače "protuvama i teroristima".

U ovako usijanoj atmosferi predsednik Republike Fransoa Oland pokušava da javnosti pošalje sliku čvrstog šefa države pa je sinoć ponovo izjavio da "nema govora" da bi ključ spora - član 2 novog zakona o radu mogao da bude promenjen.

Po tom članu radnici bi mogli da prekrše kolektivni ugovor važeći u nekom privrednom sektoru ukoliko u okviru jednog preduzeća za to glasa više od polovine zaposlenih. Time bi mogli da budu dovedeni u pitanje i radno vreme od 35 časova nedeljno (među najkraćima u Evropi) i pravo na slobodno radno vreme. Nezadovoljni su naročito sindikati železnica i avijacije.

Nijedna vlada do sada nije uspela da reformiše francuski zakon o radu ili o socijalnom i zdravstvenom osiguranju koji favorizuje zaposlene u javnom sektoru na račun zaposlenih u privatnim preduzećima. Problem sindikata je što odbija promene uprkos činjenici da je radnik u Francuskoj do te mere prezaštićen da se poslodavci ne usuđuju da zapošljavaju na neograničeno vreme već uglavnom sklapaju ugovore o radu na ograničen period.

Bez podrške

U suštini radnici bi bili na dobitku, ukoliko bi mala i srednja preduzeća imala više autonomije kod zapošljavanja i otpuštanja jer, uprkos izuzecima, nijedan poslodavac u porodičnim preduzećima na primer nema interesa da otera radnika koji dobro radi i obrnuto. Sindikati međutim do sada nisu dovoljno insistirali na tome da zakon ne stavlja u isti koš velike korporacije i mala i srednja preduzeća. Zato nije čudo što većina Francuza, prema istraživanjima javnog mnjenja ipak ne podržava štrajkove i pretnju generalnim štrajkom 14. juna.

U boljševičkom maniru francuski sindikati o poslodavcima govore kao o "klasnim neprijateljima" trpajući u isti koš mala i srednja porodična preduzeća sa velikim korporacijama za koje su radnici roblje, nigde ne plaćaju porez, nalaze se iznad zakona i gomilaju bogatstvo zahvaljujući pravilu neoliberalne ekonomije da "nema pravila".

Mala i srednja preduzeća su sa radnicima žrtva ovakvog sistema jer posrću pod teretom poreza, a banke im i dalje uskraćuju povoljne kredite uprkos činjenici da Evropska centralna banka daje privatnim bankama novac faktički bez kamate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online