Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.06.2010.
08:54
BBC, Blic, Vestionline A

Turska dočekala aktiviste iz Gaze kao heroje

Više stotina aktivista iz konvoja, koji je bio izložen napadu izraelskih komandosa, doputovalo je danas u Tursku, gde ih je na aerodromu dočekalo više hiljada ljudi noseći turske i palestinske zastave. Tri turska aviona dovezla su aktiviste iz Tel Aviva, ali i devet drvenih sanduka u kojima su tela ubijenih prilikom upada komadosa na brodove.

Građane koji su došli da pozdrave učesnike humanitarnog konvoja zarobljebog u Izraelu predvodio je zamenik premijera Turske Bulent Arink. On je u zapaljivom govoru na aerodromu optužio Izrael za pirateriju i rekao da Turska potpuno podržava humanitarnu organizaciju, koja u zapadnim zemljama već počinje da se kvalifikuje kao islamska i kontroverzna, a koja je organizovala put za Gazu.

Svi aktivisti koji su stigli u Tursku biće poslati na medicinska ispitivanja, a iz Izraela su deportovani bez ličnih stvari sa kojima su krenuli. Jedino što su im izraelske vlasti vratile su pasoši i garderoba za put, izveštava novinar BBC-ja iz Istanbula.

"Bili smo uplašeni, oteti i napadnuti dok smo nosili pomoć ljudima u Gazi", rekao je jedan od aktivista, britanski državljanin turskog porekla Mustafa Ahmet.

Većinu od 466 humanitaraca, koji su doputovali na aerodrom u Istanbulu, čine Turci, ali među njima ima i britanskih, norveških, holandskih i španskih državljana, a tu je i srpski državljanin Srđan Stojiljković.

Otac Srđana Stojiljkovića rekao je da mu se sin javio sa aerodroma u Izraelu i da čeka avion ka Istanbulu. "Srđan mi se javio i rekao da treba da ih smeste u avion i deportuju u Istanbul. Zvučao je onako... Dobro... Rekao je da su u pritvoru Izraelci bili korektni prema njemu. Međutim, požalio se da su mu oduzeli mobilni telefon, laptop i kameru“, ispričao je Slobodan Stojiljković za "Blic".

Na aerodromu u Istanbulu Stojiljkovića se spremao da sačeka predstavnik konzularnog odeljenja naše ambasade u Turskoj i obezbedi mu smeštaj do prvog redovnog leta za Beograd ukoliko se Srđan Stojiljković ne odluči drugačije.  

Priče koje se ne podudaraju

 

Nekoliko pristiglih aktivista ispričalo je novinarima da je broj poginulih veći i optužilo izraelsku vojsku da skriva tela i uništava forenzičke dokaze. Predsednik turske humanitarne organizacije koja je organizovala odlazak konvoja ka Pojasu Gaze Bulent Jildrim rekao je da su vojnici ubili lekara koji je želeo da se preda i da su bacali tela u more.

Izrael je poslao komandose na šest brodova na kojima je bilo skoro 700 aktivista pošto su organizatori misije ignorisali pozive vlade da teret dovezu u izraelsku luku, gde bi bio pregledan i prebačen u Pojas Gaze.

U većini slučajeva putnici su se predali vojnicima, ali je otpor pružen na najvećem brodu "Mavi Marmara", koji je plovio pod turskom zastavom. Izraelski komandosi spustili su se konopcima sa helikoptera, a na amaterskim video-snimcima se vidi da aktivisti vojnike napadaju metalnim šipkama, dok je jedan vojnik zbačen sa palube.

Drugi vojnici su skočili su sa palube broda kako bi pobegli od razbesnele mase. Izraelske vlasti tvrde da su vojnici napadnuti noževima, šipkama, a da je vatra otvorena iz dva pištolja koji su oteti od vojnika. Vojnici su potom uzvratili pri čemu je ubijeno devet aktivista.

Izraelski premijer Netanijahu je rekao da se na brodu nalazila "zlobna rulja", a da humanitarni konvoj nisu činili "brodovi ljubavi već brodovi mržnje". Zbog toga je reakcija izraelske vojske, prema njegovim rečima, bila potpuno opravdana.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online