Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.06.2016.
00:10
Lj. Ivanović - D. Lukić - Vesti A

Kraj Evrope?!

Na istorijskom referendum o Evropskoj uniji Britanci su glasali da posle 43 godine članstva napuste Uniju. Opcija za napuštanje odnela je, istina tesnu, ali dalekosežnu pobedu sa 52 prema 48 odsto glasova.

Reuters
Najveći zagovornik Bregzita: Najdžel Faraž slavi sa svojim pristalicama

Odziv birača je bio veliki, čak 72 odsto, a 17,4 miliona Britanaca glasalo je "za" razvod s Briselom. Britanija je u petak osvanula duboko podeljena na velikoj nacionalnoj temi. Odluka Britanaca da napuste EU predstavlja veliki šok, posle čega sledi velika debata u Londonu, ali i u Briselu o daljoj budućnosti celog evropskog projekta.

Najveća opasnost od ovakvog ishoda referenduma ne preti Britaniji nego samoj EU. Londonski "Gardijan" situaciju sažima u poziv Evropljanima da "nova Evropa 21. veka mora hitno da zameni ovu "Evropu korporatizma" koja je anahronizam nastao kao odgovor na stanje iz daleke 1945. godine.

Sunovrat funte

Britanska funta se juče ujutro sunovratila na svetskim berzama. Izgubila je deset odsto vrednosti zbog neizvesnosti koja je nastupila kao posledica referenduma. Juče ujutro se svaki Britanac zato probudio sa deset odsto manjom platom ili penzijom. Ali tu nije kraj glavoboljama. Britanija ima ogroman trgovinski deficit sa EU, što znači da uvozi puno robe iz EU, a ta roba će zbog pada funte sada biti skuplja. Takođe, Britanija ima i problem javnog duga koji nije izražen u funtama, već najvećim delom u dolarima i evrima, što znači da je drastično skočio i spoljni dug zemlje.

"Vlada u Londonu, bez obzira kakva bila i ko je bude vodio ima u rukama vruć krompir "nezavisnosti" ali to je nezavisnost koja protiv sebe ima 27 "iznevernih" partnera u ostatku Unije. Pre svega, procedura nalaže da predsednik vlade, zasad još Dejvid Kameron, obavesti formalno Evropsku uniju da se aktivira član 50. Lisabonskog ugovora kojim se propisuje procedura istupanja iz članstva. Britanija je u mnogim poljima vezana za EU i moraju se naći rešenja za brojna pitanja, od slobode kretanja ljudi, preko statusa britanske robe u EU, odnosno evropske u Britaniji, pa do pitanja bezbednosti, statusa London Sitija (finansijskog centra Britanije) u odnosu na briselsku regulativu. Predviđeno je da ti pregovori traju dve godine, a možda i duže.

Faradž: EU umire!

Pravi pobednici referenduma su Britanska partija nezavisnosti Najdžela Faraža i bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, konzervativac koji je na čelu kampa za istupanje iz EU.
- Možemo 23. jun da slavimo kao dan nezavisnosti. EU umire. Nadam se da smo izbili prvu ciglu iz zida - ushićeno je vikao Faraž razdraganim pristalicama.
Boris Džonson u svemu ovome vidi i svoju šansu da preuzme Konzervativnu partiju.

Tek kada se razvod u celosti ozvaniči Veliku Britaniju čekaju naporni pregovori o trgovini sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama, Kinom i Indijom, jer sve trgovinske sporazume koje ima je zaključila kao članica jedinstvenog evropskog tržišta i EU. A to više neće biti slučaj.
Otvara se i pitanje opstanka premijera Dejvida Kamerona na vlasti. Lider konzervativaca je bio vođa tabora za ostanak u EU i sada bi bilo vrlo neumesno da taj čovek pregovara o istupanju iz Unije i budućnosti zemlje. Zato je Kameron odmah i podneo ostavku na čelnu funkciju u Konzervativnoj partiji, ali će ostati premijer još oko tri meseca, dok stranka ne izabere novog vođu koji će ga zameniti u vladi.

Kraj posle 43 godine

Britanija je članica EU od 1973. godine. Već dve godine kasnije održan je prvi referendum s pitanjem da li da zemlja pristupi jedinstvenom evropskom tržištu. Tada je referendum imao pozitivan ishod. Ali, brak od 43 godine sada se neslavno završio.

- Naša zemlja je pokazala veliku demokratičnost. Čitav narod je imao priliku da se izjasni. Moramo biti ponosni na to što imamo poverenje u naše građane i postoje trenuci kada je ispravno konsultovati sve građane. Ali, vreme je da zemlja dobije novo rukovodstvo - rekao je Kameron.

Izazov za Britance već u referendumskoj noći postavili su i Škoti koji su listom za ostanak u EU. Čak i oni koji su na škotskom referendumu o nezavisnosti glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vladajuća Škotska nacionalna partija i njena liderka Nikola Sterdžon već najavljuju novi referendum o otcepljenju Škotske.

Sličan put priželjkuju i katolici u Severnoj Irskoj, pa tako tamošnja vladajuća stranka Šin Fejn predlaže da se krene u proceduru "ujedinjenja Irske", što zapravo znači otcepljenje Severne Irske od Ujedinjenog Kraljevstva.

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2016. 01:10
Sve se vraca. Svojevremeno je margaret tacer u naletu euforije izjavila da Rusiju treba razbiti na sto veci broj manji jedinica. Bilo bi mi drago da je jos ziva i da gleda raspad kraljevstva.
Subota 25.06.2016. 00:53
Zato ce nas debilski drzavni vrh da ide u debilsku uniju u Toponicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online