Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Petak 24.06.2016.
17:51
Vestionline A

Sad i Katalonci hoće referendum!

Zagovornici katalonske nezavisnosti smatraju da Bregzit i mogućnost održavanja novog referenduma o samoopredeljenju Škotske daje dobre argumente njihovim ciljevima, pa su ponovno zatražili održavanje referenduma u toj bogatoj severoistočnoj španskoj regiji, prenose agencije.

Reuters
Katalonci neće tako lako odustati od nezavisnosti

"I dok se Škotska priprema za raspravu sa EU o održavanju drugog referenduma, bez straha možemo reći da je stiglo vreme i za naš referendum", objavio je na svom Tviter nalogu predsednik Katalonske nacionalne skupštine Hordi Sančez.

Pristalice nezavisnosti Katalonije, bogate španske regije sa 7,5 miliona stanovnika već nekoliko godina traže da se organizuje referendumsko glasanje poput onog koji je u septembru 2014. održan u Škotskoj i na kome se 55 odsto birača izjasnilo protiv nezavisnosti.

Katalonski predsednik Karles Pudždemon rekao je da je u Velikoj Britaniji "pobedila demokratija jer je britanski narod dobio šansu da glasa.

Od četiri glavna kandidata na vanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedelju, samo je Pablo Iglesias iz leve radikalne stranke Podemos za održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije. Konzervativna Narodna stranka, na vlasti u Madridu, smatra da bi o pitanju samoopređeljenja trebalo konsultovati celu Španiju, a ne samo Kataloniju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo odluku o izlasku iz Evropske unije donelo je samo, bez glasanja ostalih članica EU-a", odgovorio je Pudždemon.

U zemlji se 26. juna održavaju novi parlamentarni izbori pošto četiri vodeće stranke nisu uspele da formiraju vladu posle izbora u decembru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.06.2016. 21:02
Uzrok ogromnog broja separatizama koji postoje u Španiji leži u samoj genezi ove države. Naime, nekoliko hrišćanskih kraljevstava postojalo je na severu Iberijskog poluostrva paralelno sa islamskim emiratima na jugu, a neki od njih su postali izrazito moćni. Vremenom, izdvojila su se dva, Kastilja i Aragon, koja su se venčanjem kastiljanske kraljice Izabele I i aragonskog kralja Ferdinanda II ujedinila u jedno. Međutim – jer uvek postoji neko međutim – ujedinjenje nije bilo potpuno već se odigralo u formi personalne unije, te su Kastilja i Aragon nastavili da postoje zasebno, sa sopstvenim zakonima i parlamentima, premda su imali iste vladare. Da se sve dodatno zakomplikuje, Kraljevstvo Aragon i Kruna Aragona nisu isto: ovo prvo je bilo deo ovog potonjeg – kroz personalnu i dinastičku uniju na čelu sa aragonskim monarhom – zajedno sa Kneževinom Katalonijom, Kraljevinom Valensijom, Kraljevinom Majorkom i Kneževinom Provansom.
Nedelja 26.06.2016. 21:02
Španija kao država nije legalno ni postojala sve do 1707. godine kada je kralj Filip V izdao se-riju dekreta kojima je izvršio centralizaciju zemlje i ukinuo autonomiju država pod Krunom Aragona. Time je efektivno stvorio špansko državljanstvo i nacionalnost, a Aragonci su napokon mogli direktno da trguju sa Novim Svetom (do tada, samo je Kastilja imala tu privilegiju). Nakon rušenja Franka, formirane su regije a neke od njih u svojim statutima sebe smatraju “nacionalnostima” (ustav pravi razliku između toga i nacije, koja je španska). To su Katalonija, Baskija, Aragon, Valensija, Andaluzija i Galicija.
Nedelja 26.06.2016. 21:03
Baskija je svakako najpoznatiji secesionistički primer u Španiji, odnedavno i Katalonija, zato što su Baski i njihova militantna grupa ETA bili (a verovatno su i dalje) spremni da se nasilno bore za nezavisnost. Ovaj narod živi u tri regije, u dve države, i smatra se jedinim staroevropskim narodom koji i dalje postoji. ETA, koju su formirali 1959. godine mladi marksisti, već decenijama se nasilno, oružjem i bombama, bori za separaciju od ostatka zemlje. Za sve to vreme, od obnove demokratije u Španiji i rušenja Frankovog režima u kome su se sve kulturne i jezičke razlike terorom gušile, na vlasti u Baskiji su nacionalisti, od kojih mnogi otvoreno zagovaraju nezavisnost. Prema poslednjim istraživanjima, 38 odsto Baska je za svoju državu, 31 odsto protiv, 13 odsto ne bi glasalo, a 19 odsto ne zna. Ipak, još veću autonomiju žele svi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online