Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Sreda 29.06.2016.
18:34
Vestionline A

Španci protiv pregovora EU i Škotske, u strahu zbog Katalonije

Španija, koja se suočava s pretnjom nezavisnosti pokranije Katalonije, protivi se direktnim pregovorima Evropske unije sa Škotskom, izjavio je u Briselu predsednik španske vlade Marijano Rahoj.

Reuters
Da li će Katalonija biti nova država u Evropi?

- Španska vlada se protivi bilo kakvim pregovorima osim sa Velikom Britanijom - rekao je Rahoj na samitu EU u Briselu i dodao da ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, Uniju će napustiti i Škotska.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izjavila je posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU da građani Škotske svoju budućnost vide u Uniji.

Čelnici EU Donald Tusk i Žan-Klod Junker u sredu su na završetku samita EU saopštili da su lideri 27 članica Unije stavili do znanja da Velika Britanija posle referenduma o napuštanju članstva ne može dobiti pravo da bira "à la carte" šta bi joj odgovaralo a šta ne kad budu pokrenuti pregovori o novim odnosima EU i britanskog ostrva, kao strane treće zemlje.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2016. 00:00
Svi su upoznati sa Kosovom, Krimom, Katalonijom, Flandrijom, Baskijom, Škotskom, neki i sa Korzikom, ali retki su svesni da je Stari kontinent zapravo krcat regionima koji samo čekaju povoljan trenutak da izvrše secesiju.
Subota 30.07.2016. 00:02
BAUK KRUŽI EVROPOM, BAUK SEPARATIZMA! Krim se otcepio od Ukrajine i ekspresno pripojio Rusiji koje je deo bio sve dok pedesetih godina prošlog veka Nikita Hruščov (neki kažu u stanju pijanstva) nije odlučio da ga prebaci pod ingerenciju Ukrajine. Na taj način, ova regija je krenula putem Kosova koje se od nas otcepilo zvanično 2008. godine, iako de fakto još juna 1999. Sam Putin je kazao da postoji “apsolutna srodnost” između ova dva slučaja, te ukazao na licemerje Zapada u tome što nezavisnost južne srpske pokrajine priznaje dok odluku naroda Krima ne (iako on sam – za sada – ne priznaje nezavisnost Kosova iz istih razloga zbog kojih Zapad ne priznaje krimsku). Međutim, ovo su samo poslednji slučajevi u Evropi, oni koji su se zbili u trećem milenijumu. Stari kontinent je, kao što smo u naslovu i rekli, krcat regionima koji žele da se otcepe od svojih matičnih zemalja i da postanu nezavisne, međunarodno priznate države. Krenućemo od onih koji su nama geografski najbliže......
Subota 30.07.2016. 00:04
Sekelji se nikada nisu u potpunosti odrekli želje da se vrati u okvire Mađarske, ali se to ne zagovara otvoreno; ono što se traži je vraćanje autonomije u granicama koje oni geografski naseljavaju i u kojima čine dvotrećinsku većinu, a koju su imali kroz veći deo istorije, pa čak jedno vreme i tokom komunističke vlade, dok na čelo u Bukureštu nije došao Čaušesku. Pre dve godine se na Jutjubu pojavio snimak na kome se vidi grupa Sekelja među kojima ima i dece, a koja se u nekom vojnom kampu za obuku sprema za oružanu pobunu protiv “rumunske okupacije”, zbog čega su morali da reaguju i vlada i policija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online