Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.07.2016.
16:32
P. Vranešević - Vestionline A

Kada Englezi zabiju nož u leđa...

Mi u Srbiji bar znamo kako je kada kum izda kuma (političkog ili "pravog"), kada se zarad interesa prelazi preko svih principa i ubeđenja, ali mora se priznati da su Englezi pokazali jednu specifičnost. Politička izdaja u poslednji čas, iznenada, kada više nema vremena za bilo kakvu ozbiljnu reakciju...

Reuters
Majkl Gouv pokazuje Borisu Džonsonu da mu nije mesto na čelu Britanije

"Ime mu je Majkl, a možda i Brut"

U četvrtak u 9 časova ujutro, Boris Džonson, gradonačelnik Londona u dva mandata (2008-2016) i jedan od predvodnika kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, bio je "već viđen" za mesto naslednika Dejvida Kamerona na čelu Konzervartivne partije, a time i premijera Velike Britanije, koji je trebalo da sprovede u praksi ono za šta se najviše zalagao - bezbolan raskid Ujedinjenog Kraljevstva sa ostatkom Unije.

Istog dana, u 9.05, sve Džonsonove nade da će predvoditi Britaniju raspale su se u paramparčad. Šta je moglo da se desi u tako kratkom roku? Britanski mediji su to opisali kao "Brutovo zabijanje noža u leđa".

Naime, ministar pravde Majkl Gouv, najbliži saradnik Borisa Džonsona u kampanji za Bregzit i jedan od najuticajnijih članova vladajuće Konzervativne partije, izjavio je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je "uživao radeći sa Borisom u kampanji, ali da smatra da on nije svim srcem bio za Bregzit i da nije sposoban da u ovom teškom trenutku ujedini ni partiju, a ni državu". Tom prilikom, naravno, obelodanio je svoju kandidaturu za tu poziciju.

Džonson se dva sata kasnije, šokiran, povukao iz trke, jer je shvatio da nema podršku u stranci i da je uzaludno boriti se. Bio je izdan u poslednji čas, jer je u četvrtak u podne isticao rok za podnošenje kandidatura za novog lidera vladajuće stranke u Britaniji.

Javnost u zemlji je takođe bila potpuno iznenađena, jer je Boris Džonson veoma popularan i važio je za sigurnog pobednika stranačkih izbora. Sada su glavni kandidati za mesto premijera Velike Britanije upravo Majkl "Brut" Gouv i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, a Džonsonu ostaje da pokuša da oživi naizgled uništenu političku karijeru.

Treba napomenuti da bivšeg gradonačelnika Londona ipak malo ljudi žali, jer je mnogima ostalo u sećanju kako je on prošle godine, u saradnji baš sa tim istim Gouvom, na skoro identičan način "izdao" svog najbližeg saradnika Dejvida Kamerona, kada nije hteo da ga podrži u borbi za ostanak Britanije u EU, posle čega je zakazan referendum, a vidimo kakve je to tektonske poremećaje izazvalo.

Možemo da mislimo o Englezima šta hoćemo (a uglavnom mislimo loše), ali jedno im se mora priznati. Političar koji doživi poraz, hteo ne hteo, podnosi ostavku, a na njegovo mesto dolazi isto tako sposoban ili još bolji kandidat. Sistem funkcioniše, i nema mesta liderstvu i "mesijanstvu" kakvo je izgleda suđeno našoj voljenoj Srbiji.

Ako bi neko i pomislio da se "otrgne" demokratskim procedurama, tu su javnost i mediji koji bi izvršili takav pritisak da "diktatoru u pokušaju" ne bi preostalo ništa drugo nego da odustane od svojih zamisli. Voleo bih kada bi jednog dana tako nešto mogao da kažem i za Srbiju... 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online