Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.07.2016.
11:34
Vestionline, Tanjug A

U Varšavi puče bela zora, u NATO je stigla Crna Gora!

Crna Gora prvi put učestvuje na Samitu NATO-a kao pozvana zemlja, posle potpisivanja Protokola o pristupanju 19. maja u Briselu. U tom svojstvu, biće zastupljena na svim sastancima tokom dvodnevnog rada.

Reuters
Crna Gora na Samitu NATO-a još nema pravo odlučivanja, ali ima pravo na sugestije i mišljenja

Samit će razmotriti aktuelna bezbednosna pitanja, s fokusom na dalje jačanje koncepta odbrane i odvraćanja i projektovanje stabilnosti van granica NATO, na sajber odbranu, civilnu spremnost, i unapređenje koncepta odbrane od napada balističkih raketa.

Crnogorsku delegaciju predvodi premijer Milo Đukanović koji će, kako je najavljeno, na marginama Samita govoriti ekspertskom forumu pod nazivom 'NATO u odbrani mira' koji zajedno organizuju slovački GLOBSEC i poljski Institut za međunarodne odnose.

Takođe, crnogorski premijer će imati i niz bilateralnih susreta, na kojima će s partnerima razgovarati o procedurama ratifikacije Pristupnog protokola, kao i o drugim pitanjima od značaja za saradnju u okviru Alijanse i za bilateralne odnose", saopšteno je iz vlade.

Crnogorski mediji konstatuju da se za razliku od Evropske unije, NATO širi.

Da je Alijansa na putu da sa 28 članica postane organizacija koja ih ima 29, a ta naredna je Crna Gora, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg sa NATO samita u Varšavi.

“Ovaj samit pokazuje i dokazuje da su vrata NATO otvorena. U ovom trenutku smo na putu da sa 28 članica, imamo 29”, istakao je on govoreći o Crnoj Gori.

Ohrabrenje Crnoj Gori, navode podgorički mediji, stiglo je i od predsednika Poljske i domaćina samita Andžeja Dude.

“To je još jedan korak ka stabilizaciji Zapadnog Balkana i pozitivan primer za ostale zemlje koje teže članstvu u evroatlanstkim integracijama”, istakao je on.

Stoltenberg je naglasio da NATO ne traži sukob.“Ne želimo novi Hladni rat. To je istorija i treba da ostane”, rekao je on.

Dodao je i da to što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije neće promijeniti njen liderski status u Alijansi.

Inače, ovaj NATO samit je za Crnu Goru važniji od prethodnih jer prvi put ima pravo da iznosi sugestije i mišljenja iako ne učestvuje u odlučivanju.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2016. 11:39
:D) Crna Gora i milo na Samitu NATO-a - me cista egzotika, nema sta da se doda. Jel su ga pozvali na kar anje ili na pus enje??
Petak 08.07.2016. 12:44
Nato je cudo ! Koja simbolika !!! Samit Nato-a u "centru" Varsavskog pakta !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online