Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 10.07.2016.
21:19
Z. Mirković - Vesti A

Doskocil: Bez Rusije nema bezbedne Evrope

Novi pakt EU sa NATO mogao bi da ugrozi neutralnost država poput Austrije, Švedske i Finske. Naime, novo partnerstvo EU i NATO ima dalekosežne posledice, jer su pravila obavezujuća za sve članice Unije, proizilazi iz internog dokumenta kancelarije šefice spoljne politike EU Federike Mogerini.

Tanjug
Protesti u Varšavi: Protiv samita NATO u majici sa mapom SSSR-a

Promena ustava

"EU će povećati doprinos kolektivnoj sigurnosti Evrope i tesno sarađivati sa svojim partnerima, počev od NATO", navodi se u dokumentu.

Novo partnerstvo time je u suprotnosti sa ustavom pojedinih zemalja članica. Ali, austrijska vlada ne može da potpiše ovaj sporazum, jer krši Ustav kojim se zemlja obavezala na trajnu neutralnost.

Promena Ustava bila bi moguća glasovima vladajućih socijaldemokrata (SPO) i Narodne stranke (OVP), kao i opozicione stranke Zelenih. Na drugoj strani Slobodarska partija (FPO), kao najsnažnija opoziciona stranka sa podrškom od 34 odsto birača, protivi se odustajanju od neutralnosti.

Ulazak u NATO, preko EU, doveo bi do podele u društvu, a to bi se najpre odrazilo pobedom kandidata FPO Norberta Hofera na predstojećim predsedničkim izborima.

Moskva je ključna

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil ocenio je pozitivnim "dvostruku strategiju" NATO prema Rusiji - pozicioniranje trupa u Poljskoj i baltičkim državama, uz dijalog sa Moskvom i najavio da Austrija neće, produbljivanjem saradnje sa zapadnom vojnom alijansom, napustiti svoju neutralnost.

On je, u izjavi austrijskoj državnoj TV ORF, podvukao da bez Rusije nema bezbedne Evrope.
Što se saradnje sa Alijansom tiče, on ističe da Austrija ima interes za tešnjom saradnjom, na primer, u oblasti borbe protiv terorizma, ali da je neutralnost "najveća vrednost".

- Neutralnost ne sme biti ugrožena partnerstvom sa NATO, poručio je Doskocil.

Duel Hofera i Štrahea

Kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) na predsedničkim izborima Norbert Hofer i lider te stranke Hajnc-Kristijan Štrahe očigledno imaju različite stavove oko održavanja referenduma u Austriji o istupanju iz EU. Dok Hofer smatra da bi "Oegzit" bio greška, Štrahe ne isključuje mogućnost održavanja referenduma jer će se, ako EU ne bude spremna da brzo sprovede reforme i u Austriji povećati pritisak pa će biti moguć plebiscit o budućnosti zemlje.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 22:07
:D)) SNS i vucicevci su obrali bostan iako su neki politicki metuzalemi vec najavljivali promenu Ustava Srbije.
Nedelja 10.07.2016. 23:36
Tooooooooooooo !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online