Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 24.07.2016.
09:19
Vestionline A

Nemačka - okupirana zemlja sa 150.000 američkih vojnika

Nemačko Ministarstvo odbrane je nedavno, prvi put posle deset godina, objavilo svoju "Belu knjigu", dokument čiji značaj uvećava činjenica da su u njemu ocrtani i obrazloženi strateški ciljevi buduće bezbednosne i spoljne politike najmoćnije evropske države.

Reuters
Američki vojnici "okupirali" Nemačku

- U ovom dokumentu nemačko Ministarstvo odbrane govori o multipolarnom svetskom poretku koji je u nastajanju, navodi i da ne očekuje da će ostati četvrta vodeća ekonomska sila u svetu jer očekuje da će se tokovi novca pomeriti u Aziju, ali taj multipolarni svet još nije nastao. I dalje su Sjedinjene Američke Države jedina prava velika sila, pre svega, zato što je čitav svet i dalje vezan za dolar, i dok god je tako, Amerika će ostati u specifičnom položaju u odnosu na sve ostale - kaže za "Sputnjik" Ivana Miloradović, urednica Radio-televizije Srbije.

Analizirajući nemačku "Belu knjigu", američki mediji, poput "Vašington posta", došli su do zaključka da su ambicije Nemačke porasle, da je odlučila da postane aktivniji i politički i ekonomski, ali i vojni faktor na globalnom nivou.

- Nemačka je doživela transformaciju posle pada Berlinskog zida, ona je i svoj Ustav promenila u delu koji se odnosi na upotrebu vojnih snaga izvan teritorije Nemačke. Pre toga nije ni imala vojsku u klasičnom smislu, već neku vrstu odbrambenih snaga - navodi profesor Univerziteta "Union Nikola Tesla" Goran Matić.

Ne smeju da mrdnu bez NATO

- Ali treba imati u vidu i to da je delovanje nemačkih vojnih snaga strogo uokvireno njenim članstvom u NATO-u, kao i činjenicu koja ne sme da se zanemari, da se na teritoriji Nemačke i dalje nalaze američke okupacione snage - dodaje Matić.

- Nemački Bundesver je po brojnosti druga sila u Evropi, sa 178.000 vojnika - podseća Miloradovićeva i dodaje da je "Nemačka do sada trošila 1,2 odsto bruto nacionalnog proizvoda na vojsku, a predviđala je, pre ovog papira, da to poveća čak do 6,3 odsto".

- "Bela knjiga" govori o troškovima za odbranu koji će, u skladu sa propisima NATO-a, biti povećana na samo dva odsto. I to je za mene najveća nejasnoća u ovom dokumentu - da li, zapravo, ovaj dokument predstavlja pokušaj da se suzbiju još veća ulaganja u oružane snage?“

S druge strane, a istovremeno, navodi sagovornica "Sputnjika", dokument navodi i da je među budućim zadacima Bundesvera i pružanje podrške spoljnoj politici Nemačke. - Ovako nešto dosad nismo viđali kada je Nemačka u pitanju, tim pre što ona jeste i dalje okupirana država, sa oko 150.000 američkih vojnika na njenoj teritoriji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2016. 12:44
178.000 Njemačkih vojnika ne smije da izađe iz kasarne ako im USA vojnici ne dozvolje. Da li su se ikada njemci zapitali: - Šta rade 150.000 američkih vojnika i njihovo oružje (čak i nuklearno) u Njemačkoj? - Koji su to interesi Njemačke da ona "dozvoljava" da oni budu tamo? - Mogu li Njemci da im "ne dozvole" da američke trupe budu u Njemačkoj i da im kažu da idu kući i da im ne trebaju? Samo Njemci neka to sami sebi odgovore.
Utorak 26.07.2016. 23:05
Немачка је могла постати глобална сила да је англо банкстери два пута не окренуше против Руса, а сад окупирани .. - тактичко лапрдање али опасни су!
Utorak 26.07.2016. 23:06
Да, западом влада капитал и проблем је што је посјед дугова и власништва тајна у оф шор зонама и највећи проблем је што је наследан. Тако да неко ко није нормалан може добити судбину запада у своје руке или неки стогодишњи излапели старац може у лудилу одлучити нешто сумануто.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online