Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.07.2016.
14:54
Vestionline A

"Staljin je bio zastrašujuća pojava"

Bila je 1945. godina, a tada 18-godišnja Džoj Hanter radila je kao daktilografkinja u podzemnoj kancelariji britanskog premijera Vinstona Čerčila. Život sa slavnim ratnim vođom bio je zabavan, kaže u svojoj kolumni koju je objavio Guardian.

commons.wikimedia.org/public domain
Staljin se uvek isticao zbog uniforme i brkova

“Uvek je bio veseljak. Jedne večeri je celo osoblje pozvao da gleda film s njim i svi smo ga umorni čekali u bunkeru nakon smene. U jednom trenutku samo je uleteo unutra, u svojoj pidžami, s čašom viskija u jednoj ruci i cigarom u drugoj vičući: "Vini je ovde. Pusti film!"

Ipak, koliko god je Čerčil bio dominantan u društvu, jedan drugi vođa je na Džoj ostavio mnogo snažniji utisak. U julu 1945. godine ona je bila među šest članova osoblja koje je Čerčil sa sobom poveo na istorijsku konferenciju u Potsdamu.

“Tada sam bila jedva punoletna. Budući da tokom rata komunikacije između mnogih zemalja baš i nisu funkcionisale, znala sam samo da je Staljin vođa Rusije, kao što je Truman bio vođa SAD-a. Kada bismo pričali o njemu, zvali smo ga po nadimku koji su saveznici imali za njega, Ujak Džo”, kaže Džoj.

“Kada smo sleteli u rusku zonu u Berlinu, sve je bilo razrušeno. Grad je bio potpuno ravan, sve samo smeće i ruševine. Samo za kretanje trebalo nam je pet različitih propusnica”, objašnjava ona. Uskoro nakon toga je započela i konferencija.

“Od trojice vođa (Čerčil, Truman, Staljin), Staljin se najviše isticao. Truman je bio nizak čovek koji nije voleo da bude u središtu pažnje, ali Staljina niste mogli da pomešate s nekim drugim. Uvek je bio u uniformi i imao je ogromne brkove. Kada je išao negde automobilom, u blizini bi uvek bilo veliko naoružanje”, priča Džoj i navodi da je sovjetski vođa voleo da pokazuje ko je glavni na konferenciji.

“Staljin je insistirao da svaki od trojice vođa ulazi u konferencijsku salu na druga vrata, što je značilo da Čerčil mora sići niz stepenice, izaći iz kuće/palate, okružiti je i onda kroz druga vrata ući unutra. To mu se sigurno nije svidelo, ali Staljin je određivao uslove.

“Iako je tokom konferencije oko vođa bio pravi ešalon ljudi, često bismo i mi bili pozvani na neki od formalnih događaja. Sećam se jednog od tih, gde su trojica vođa stajala u liniji, okruženi mnoštvom ljudi. Truman je, kao i uvek, bio u odelu, dok je Čerčil nosio svoju uniformu, onu laganu koju vojnici nose u pustinji. Ali Staljin je bio zastrašujuća pojava, ističući se u svojoj vojnoj uniformi , dok sam mu se ja približavala kako bih se rukovala s njim”, priča Džoj o velikom trenutku u svom životu.

“Ne mogu da se setim detalja, ali znam da sam dugo ćutala o tome jer sam mislila da baš i nije dobra stvar da kažem da sam se rukovala sa Staljinom. Naprosto, bio je tamo”, zaključila je Džoj koja je komentarisala da su Rusi bili vrlo zahtevni saveznici, uvek tražeći više svega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online